ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ДЖУДИ

19:00ч. 21.02.2020 Кино "Люмиер Лидл"

Великобритания, 2019, 117 мин.

режисьор – Рупърт Гулд
продуцент – Дейвид Ливингстън
сценарий – Том Едж
по пиесата „Краят на дъгата” от Питър Куилтър
оператор – Оле Брат Биркеланд
монтаж – Мелани Оливър
музика – Габриел Яред
художник – Кейв Куин
костюми – Джейни Темайм
хореография – Лин Пейдж
продукция на PATHE/BBC FILMS/INGENIOUS MEDIA/CALAMITY FILMS
световен разпр. – PATHE UK
разпр. за България – BS FILMS
в ролите:
Рене Зелуегър (Джуди Гарланд), Джеси Бъкли (Розалин Уайлдър), Фин Уитрок (Мики Дийнс), Ръфъс Сюъл (Сидни Лъфт), Майкъл Гамбън (Бърнард Делфонт)
 
Белязана от съвършеното превъплъщение на Рене Зелуегър, тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата” представя интимен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота й.

Джуди израства по снимачните площадки и почти всеки аспект от живота й – от храната, през личните й срещи до лекарствата – е контролиран от шефа на студиото “Metro-Goldwyn-Mayer” Луи Мейър. Тя става удивително даровита кинозвезда, която така и не се научава да се грижи за себе си.

В началото на филмаГарланд е на средна възраст, бездомна, разорена, въвлечена в битка за попечителство и почти отхвърлена от Холивуд.

В опит да постигне някакъв контрол върху кариерата си, тя приема щат в лондонски театър. Отказва да репетира и, съсипана от тревоги, безсъние и алкохолизъм, едва се добира до сцената за премиерата. Но веднъж излязла в светлината на прожекторите, пред нетърпеливата публика, с микрофон в ръка и страхотен оркестър в готовност, тя внезапно се усеща у дома си. Магията се получава.

Режисиран от Рупърт Гулд, Джуди проследява тези бурни месеци в Англия, сценичните триумфи и катастрофи, вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс и милото приятелство с гей двойка нейни обожатели.

Въпреки ужасното си поведение, Джуди, обладана от страхове, че талантът й ще я напусне всеки момент, е почитана с невероятна симпатия, а Зелуегърулавя болката и неустоимата харизма на звездата с неподражаем усет.