ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

"ЛОДКАТА НА ВЛЮБЕНИТЕ" + КОНЦЕРТ | КИНОМАНИЯ

19:00ч. 14.11.2017 кино "Люмиер Лидл"

Лодката на влюбените
Жан Епщайн

Франция, 1924, 69 мин
режисьор и сценарист – Жан Епщайн
по романа на Алфонс Доде
оператори – Пол Гишар и Леон Доно
монтаж – Жан Епщайн и Рене Алина
продукция на PATHE
в ролите:
Бланш Монтел (Клара Луво), Мари Лакроа (мадам Луво), Морис Тузе
(Виктор Могендре)
 
Спектакълът Лодката на влюбените е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста „Strade del Cinema”. Неочакваната комбинация между ням филм на голям автор в историята на европейското кино – Жан Епщайн, хора "Големите български гласове", водени от Илия Михайлов, и триото на френския джаз пианист Франсoа Рюлан впечатлява публиката, и е определено като "събитие от европейски мащаб, истинска симбиоза между импресионистичното кино и музиката на Източните Балкани".

Емоциите, които се очертават в Лодката на влюбените, се усложняват и усилват от магическата сила на българските гласове, както и от оригиналните композиции на музикантите от триото. Този киноконцерт е замислен като „мини опера” – поредица от музикални картини, развиващи се хармонично или полифонично на изображенията от филма, които ги коментират или допълват.

Филмът разказва за Виктор, осиновен от Луво, капитан на шлепа La Belle Nivernaise. Той се влюбва в Клара, дъщерята на Луво. Виктор открива истинския си баща, Могендре, капитан на друг шлеп – L’équipage и двамата влюбени се разделят…