ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ЛЯТНА КИНОМАНИЯ | МОГЪЩАТА АФРОДИТА

18:00ч. 04.08.2020 ПЛАТФОРМА А6

САЩ, 1995, 95 мин.
режисьор и сценарист – Уди Алън
продуцент – Робърт Грийнхът
оператор – Карло ди Палма
монтаж – Сюзън Морс
художник – Санто Локуасто
продукция на SWEETLAND FILMS
световен разпр. – WESTEND FILMS
разпр. за България – БЕТА ФИЛМ
награди и номинации:
„Оскар” и „Златен глобус” за поддържаща актриса на Мира Сорвино
Номинация за „Оскар” за оригинален сценарий

в ролите:
Уди Алън (Лени), Мира Сорвино (Линда Аш), Хелена Бонъм Картър (Аманда), Питър Уелър (Джери Бендър), Клер Блум (майката на Аманда), Майкъл Рапапорт (Кевин) и със специалното участие на Ф. Мъри Ейбръхам, Олимпия Дукакис и Джак Уордън
 
Три години след като спортният журналист Лени отстъпва пред убеждаванията на съпругата си Аманда и двамата осиновяват дете, той продължава да е любопитен коя би могла да е майка му. Така Лени попада на проститутката Линда Аш. Ужасен, но и изпълнен със съчувствие към съдбата й, Лени решава да подобри живота й, преследвайки тази своя мисия с такова усърдие, че не забелязва как собствената му съпруга се отчуждава от него.

Лени е любопитна нова вариация на обичайните невротични интелектуалци от средната класа, в които Алън се превъплъщава в своите филми. Геговете във филма са резултат тъкмо от сблъсъка на човек с неговите социални и културни стремежи и глуповатата и добродушна блондинка.

А най-свежата хрумка на Уди е вмъкването на гръцки Хор, който коментира действието в стила на античния театър. Сорвино дава най-доброто от себе си, за да трансформира своята карикатурна героиня в някого, за когото да ни е грижа, и напълно заслужено печели „Оскар” за тази своя роля.