ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

СВЕТИЛИЩЕ | АНТИСТАТИК и програма „Мигриращото тяло“ на ДНК

19:30ч. 20.05.2017 ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс

СВЕТИЛИЩЕ | АНТИСТАТИК и Международна програма „Мигриращото тяло“ на ДНК
Магдалена Хованиец (Австрия)
20 май | събота | 19:30 ч.

концепция, режисура, сценичен и светлинен дизайн и костюми: Магдалена Хованиец
изпълнение: Магдалена Хованиец , Мзамо Нондлвана и Маркус Щайнкелнер
музика: Арик Щангл и Маркус Щайнкелнер
текст на песните: М. Хованиец и М. Нондлвана
драматургична помощ: Костас Кекис
Продукция на VierHochDrei
Копродукция с WUK Theater/Tanz, Виена

Проектът се реализира с подкрепата: ЕС и Културната дирекция на град Виена

С подкрепата на: D.ID Dance Identity, nadaLokal и Tanzquartier Виена

СВЕТИЛИЩЕ е част от артистичната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс АНТИСТАТИК. Пълната програма на фестивала може да видите тук. 


„Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. От векове на театъра, музиката и изобщо на изкуствата са се привнасяли терапевтични функции. Изпълнителите ги призовават сега и превеждат публиката през света на вярвания, коренящи се в детството. Те стават извор на въпроси за способността ни все още да вярваме в безсмъртието и в духовното/физическо прераждане. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Едно уникално, пречистващо и освобождаващо преживяване под формата на ритуално шоу, изцеряващо нашите тела и души. Пърформанс, концерт и чудо в едно, което няма да остави никого безучастен! 

Магдалена Хованиец е танцьор, пърформанс артист, хореограф и музикант от Полша, като днес живее и работи в Австрия. Тя завършва танц и пърформанс в Държавното балетно училище в Битом, Полша, както и в Линц. Работила е с изявени съвременни компании и артисти като SUPERAMAS, Олег Сулименко, Марк Томпкинс, Жером Бел, Аманда Пиня, Флорентина Холцингер и др. През 2007 тя е стипендиант на danceWEB и създава собствен артистичен колектив Mariamagdalena. Нейни представления са показвани из цяла Европа, включително и на най-големия танцов фестивал „Импулстанц“ във Виена. През 2009 получава специалната стипендия за изпълнителски изкуства на Министерството на културата на Австрия, а престижното списание „Балеттанц“ я обявява за „забележителен млад хореограф“ в класацията си през 2010. В периода 2008-2014 е вокалист на пънк групата The Mob Fixing Freedom, а от 2015 рапира в дуото Mermaid & Seafruit. Хованиец преподава танц и DJ пърформанс в Австрия и Полша, както и пърформанс в Академията за изящни изкуства във Виена. Работила е и като куратор за проект на Европейския съюз за Музей за приложни изкуства във Виена и организира фестивал 24Hours Festival.

На английски език.

--
Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на: INTPA-Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия на Танцквартир Виена, финансирано от Австрийското правителство, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и програма „Мигриращо тяло“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017

Билети: 10|8 лв.