ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ВОЙНА ЗА СВЕТЛИНА | КИНОМАНИЯ

18:30ч. 18.11.2019 Кино "Люмиер Лидл"

САЩ, 2017/2019, 107 мин
режисьор – Алфонсо Гомес-Рехон
продуценти – Базил Иваник и Тимур Бекмамбетов
изп. продуценти – Бенедикт Къмбърбач, Адам Акланд, Дейвид Гласър,
Гарет Баш, Стивън Зейлиън, Мартин Скорсезе, Майкъл Митник и
Ан Руарк
сценарий – Майкъл Митник
оператор – Чун-хун Чун
монтаж – Дейвид Трахтенберг
музика – Дъстин О’Халоран и Фолкер Бертелман
художник – Ян Рьолфс
костюми – Майкъл Уилкинсън
продукция на FILM RITES/BAZELEVS PROD./FOURTH FLOOR PRODS./
LANTERN ENT.
световен разпр. – 13 FILMS
разпр. за България – ФОРУМ ФИЛМ
в ролите:
Бенедикт Къмбърбач (Томас Едисън), Майкъл Шанън (Джордж Уестингхаус), Никълъс Хулт (Никола Тесла), Катрин Уотърстън (Маргьорит Уестингхаус), Тъпънс Мидълтън (Мери Едисън), Том Холанд (Самюъл Инсъл), Матю Макфадиън (Дж. П. Морган)
 
 
В наши дни е на практика невъзможно да си представим света без електрическа светлина. А всъщност технологията, която осветява домовете ни и прожектира образи върху екраните, е стара не повече от два човешки живота. Война за светлина, с брилянтната актьорска игра на Къмбърбач и Шанън, драматизира иновациите и съперничествата, които дават електричество на света.

Томас Едисън си знае, че е гений, а и се старае това да е известно на всеки. През 1879 г. той и екипът му осъществяват първите успешни тестове на електрическа крушка, с което обявяват края на мрака, както са го познавали хората дотогава. Но широката електрификация се оказва сериозно предизвикателство. Едисън е бил убеден, че правият ток е превъзхождащата система, но предприемачът Джордж Уестингхаус, не така популярният негов конкурент, е имал различна идея.

Днес имената на двамата са легенди, а изобретенията им – насъщни за модерния живот, но вълнението от този филм е, че ги виждаме като хора: брилянтни умове и изключителни изследователи, но и водени както всички хора от гордост, отмъстителност, лукавство и дори корист.

И двамата искат да доставят електричество на света, но само един от тях може да спечели битката за първенство.