ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БОРИСЛАВ ВЕЛКОВ: „ПАНДЕМИЯТА НИ НАКАРА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ КОМФОРТНАТА СИ ЗОНА ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СЪБИТИЯ“

7 Dec, 2020

„Преди март месец живеехме в един комфорт, който сами си бяхме създали и който не блестеше с особена креативност в провеждането на събития или в организацията на фестивали – носехме се по течението. Факт е, че провеждането на културни събития секна, но се отвориха други сетива и възможности за работа в други условия. Пандемията ни накара да излезем от конфортната си зона и това е за добро“. Тази гледна точка сподели Борислав Велков – председател на Съвета на директорите в НДК, по време на музикалната конференция A to JazZ Talks част от A to JazZ Festival. Събитието разглежда проблемите предизивкателствата пред артисти и културни оператори в сферата на музиката. Настоящото ѝ издание се фокусира изцяло върху последствията от коронакризата за музикалния сектор в Европа и у нас и се проведе в изцяло онлайн среда.

Сред участниците в панела бяха още Весела Кондакова – изпълнителен директор на Българска музикална асоциация и Марина Василева – член на УС на Сдружение Брас асоциация, които обсъдиха националните и местни мерки, които са взети до момента, както и техните резултати. Бяха разгледани и проблемите, предизвикателствата и бъдещите посоки на развитие на сектора.

„Кризата ни постави в ситуация да проверим дали собствение ни организации изобщо са готови да се адаптират“, коментира Велков и допълни: „Между желание да се адаптираш и да се адаптираш по правилата, с ясно осъзнаване, да вдигнеш бариерата и да започнеш да си партнираш с бизнеса, да работиш с независимите артисти, които са част от икономиката, има още много какво да се желае“.
Като пример за подобно взаимодействие с бизнеса, Велков посочи специално изграденото събитийно пространство – Платформа А6, което се случи в партньорство с доказани професионалисти в бранша и на която се проведе изданието A to JazZ concerts. „Платформата имаше не толкова икономическа цел, колкото стратегическа, а именно да не пресъхне потокът от публики към НДК.

Въпреки че сме държавна организация проявихме гъвкав мениджмънт и се отворихме за съвместна работа с бизнеса и счупихме оковите на усеещането, че сме си самодостатъчни“, допълни още той. По думите му задачата е била успешна, защото по този начин НДК е развила нови публики, което показва, че може да се намери пролука във всяка ситуация и от нас самите зависи как ще се възползвамеот нея и до къде ще я развием.