ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЧЕШКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ В СОФИЯ ДАРИ КНИГИ НА ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ПЕРОТО”

8 Юни, 2020

Литературен клуб „Перото” увеличи колекцията си от книги, добавяйки към нея чешки класически и съвременни автори в превод на български език. Книгите бяха дарени от Чешкия културен институт и вече са на разположение за почитателите на чешката литература в „Перото”.

Благодарности за дарението към екипа на Чешкия център поднесоха председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков, изпълнителният директор Ангел Митев и ръководителят на отдел „Съвременна литература” Светлозар Желев. Всички те бяха единодушни, че „Перото” е сред най-значимите пространства за литература в София, а НДК е сред знаковите средища за обмяна на идеи и ценности. Българската и чешката литература имат богати традиции на взаимодействие, които двете институции – Чешкият център и НДК - се ангажираха да продължат активно да поддържат.

Книгите от чешки автори ще имат своето специално място в ляво от сцената на литературния клуб. От дясно на сцената пък са разположени даряваните през годините книги от Словашкия културен институт, Португалски културен институт „Камойнш”, Унгарски културен институт, Полски културен институт, Посолство на държавата Израел в България, Програма за преводи „Традуки”.