ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИНТЕРЕСНИ МУЗЕЙНИ ЕКСПОНАТИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НА „САЛОНА НА МУЗЕИТЕ” В НДК

13 Feb, 2018

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на България ще представят щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. на третия етаж на Двореца. Това е първият по рода си Салон на музеите – част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Салонът ще бъде открит за медии на 26 февруари от 11.00 ч. Същият ден от 14.00 ч. в Литературен клуб „Перото” ще се проведе дискусия на тема „Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство”. В нея ще участват директори на музеи, експерти и археолози, а сред дискутираните теми ще бъдат културното наследство в съвременния виртуален свят, мениджмънт на образователни програми, възможности за представяне на културното наследство и др.

На националния празник – 3 март – „Салонът на музеите” ще отвори врати за посетители.  До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната. Сред тях е експозицията „Пътят на розата в Карловската розова долина”, която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Националният антропологичен музей ще се включи в „Салона” с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб №43 на Варненския халколитен некропол.

„Салонът” ще покаже и макет на интерактивен космат мамут – част от експозицията на Регионалния исторически музей – Русе, както и макет на моруна – най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново – Тракийската царска гробница с кариатиди – е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

„Салон на музеите” е част от официалната национална културнапрограма на Българското председателство на Съвета на ЕС.