ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

КИНОМАНИЯ РАДВА ЦЕНИТЕЛИТЕ С ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ ЗА ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ И АНДРЕЙ ТАРКОВСКИ

14 Nov, 2019

Какво е вдъхновявало големия режисьор Андрей Тарковски? Какво е преживявал и какво е искал да постигне в общуването си със своите зрители? Отговор на тези въпроси ще даде документалният филм „Андрей Тарковски. Киното като молитва” на 24 ноември от 16:15 ч. Режисьор е синът на Тарковски – Андрей А. Тарковски. В рамките на тазгодишната Киномания в рубриката „Киното и неговата история” в кино „Люмиер Лидл” ще бъде излъчен и още един документален филм за друг световнопризнат кинорежисьор – Федерико Фелини. Прожекцията на „Фелини без край” е на 17 ноември от 16:45 ч.

„Поставих си за цел да отведа зрителите обратно до изворите на  режисьорската мисъл и да споделя емоцията от срещата с великия творец, великата личност и водач в живота, какъвто беше моят баща”, споделя Андрей А. Тарковски. Освен че зрителите ще надникнат зад кулисите на творчеството на Тарковки, те ще могат да чуят и неизползвани досега записи на поемите на Арсений Тарковски – един от великите руски поети на 20 в. и баща на режисьора.

От разнообразната програма на Киномания, публиката ще може да гледа и документалния филм „Фелини без край”. Изследвайки огромния архив на италианската обществена телевизия RAI, филмът е ценен и с оригиналните свидетелства на хора, работили с маестрото. Започвайки от запознанството си с Фелини в Римини, Еудженио Капучо продължава с нови открития за „тайния свят” на Фелини, който никога не остава напълно разкрит.Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2019 г.
Повече информация за фестивала следете на нашата Фейсбук страница и на сайта www.kinomania.bg.

Билети за филма „Андрей Тарковски. Киното като молитва“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.

Билети за филма „Фелини без край“ може да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн тук.
 
 
 
„Андрей Тарковски. Киното като молитва”
Прожекции:
понеделник, 25 ноември 2019, 18:45, Кино G-8
вторник, 26 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон
сряда, 27 ноември 2019, 18:30, Дом на киното
 
„Фелини без край”
Прожекции:
вторник, 19 ноември 2019, 20:30, Дом на киното
понеделник, 25 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон