ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА КНИГАТА – НДК ОРГАНИЗИРА МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ЛИТЕРАТУРА В ПРЕВОД: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ПОДХОДИ“

13 Feb, 2020

Събитието e насочено към  представители на литературната общност и ще се проведе в периода 26-28 март
 
Литература в превод: предизвикателства и подходи” е темата на международната конференция, която ще се проведе от 26 до 28 март и е организирана от Национален център за книгата – НДК. Основната част от програмата е съсредоточена на 27 март от 09:30 до 18:30 ч. в зала 7, НДК, а на 26 март от 18:30 ч. в библиотеката на Гьоте-институт част от участниците ще присъстват на Индиго среща с писателите Олга Грязнова и Георги Тенев.

Сред целите на конференцията е да направи актуален преглед на проблемите в света на преводната литература в национален и европейски контекст, както и да представи действащи механизми в подкрепа на превода и популяризацията на национални литератури на чужди езици.

В конференцията ще вземат участие писатели, преводачи, издателства, неправителствени организации, международни мрежи и институции от България и чужбина. Сред тях са Министерство на културата, Национален фонд „Култура”, Столична община, Програма „Традуки”, автори, преводачи и издатели от България, Сърбия, Хърватия, Чехия, Италия, Швейцария, Дания, Германия и др.

Международната конференция „Литература в превод: предизвикателства и подходи“ е второто тематично събитие, организирано от Национален център за книгата – НДК, след встъпителното издание на „Книгата и държавата“, проведено през 2015-а година. Идеята е събитието да се превърне в регулярна среща за професионалната общност и да бъде отворена платформа за обмен на опит на литературната и творческата индустрия на Балканите и в Европа.

Работните езици на конференцията са български и английски.

Участието в конференцията се осъществява единствено след предварително потвърдено присъствие на ел. поща на: nbc@ndk.bg. За целта е необходимо до 13 март да посочите име, фамилия и организация/фирма, която представлявате.

Пълният списък с ключовите участници и програмата на събитието очаквайте скоро на ndk.bg.

Проектът се осъществява с подкрепата на Програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“ и Направление „Мобилност“ на Столична програма „Култура“, Столична община, за 2020 г.