ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК СВЕТВА В ЗЕЛЕНО В ДЕНЯ НА СВ. ПАТРИК

14 Mar, 2019

В чест на Деня на Св. Патрик, Националния дворец на културата (НДК) и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методии“ ще бъдат осветени в зелено. Така те ще се включат в глобална инициатива на Ирландия Global Greening, която свързва над 250 сгради и забележителности в големите градове по света, като Колизеума в Рим, Наклонената кула в Пиза, Ниагарския водопад, Операта в Сидни, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Музеят на цикладското изкуство в Атина, както и много други.

НДК ще бъде осветена в зелено във вечерта на празника, 17 март, неделя. Фасадата на Националната библиотека пък ще бъде осветена във вечерите на 17 и 18 март, неделя и понеделник. Сградата, в която се намира Посолство на Ирландия, Платинум бизнес център (ул. „Бачо Киро“ 26-30), също ще бъде осветена в зелено във вечерта на 18 март, понеделник.

Специалният гост министър Шон Кани ще присъства на озаряването в зелено на НДК в неделя,малко след 19:00 ч. По време на престоя си в България на 17 и 18 март министърът ще проведе срещи и с български политици, както и с членове на ирландската общност в България.

На 17 март Ирландия отбелязвасвоя празник, Деня на Св. Патрик– единственият национален празник, честван и в толкова много други страни по света. Тази година, в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира редица събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за Деня на Св. Патрик.
Посланикът на Ирландия Майкъл Форбс каза: „Денят на Св. Патрик е възможност заедно да почетем не само богатите ирландски традиции, но и връзката с приятелите ни по света, нашата обща история и цели. Затова тазгодишните тържества са посветени на силната ирландска връзка с ЕС, като ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици.“

Той добави: „Радвам се да приветствам ирландския министър на общинското развитие, природните ресурси и развитието на цифровите технологии Шон Кани, който идва в България специално за Деня на Св. Патрик. Неговото присъствия е част от стратегията ни да насърчим директния контакт между нашите две държави. Въпреки че Ирландия и България са разположени в различни краища на ЕС, ние сме много близки от гледна точка на нашата история и непоколебимия ни човешки дух.“
 
Литературни събития в София и Велико Търново
Освен осветяването на сгради в зелено, посолството спонсорира и редица културни събития. Известната ирландска писателка Ейлиш ни Гуивна ще посети България в дните преди Деня на Св. Патрик, за да представи книгата „Литературен обяд и други разкази“ – сборник с текстове, преведени на български за първи път и събрани заедно специално за българските читатели.
Ни Гуивна, която освен на английски език пише и на келтски, ще води и семинар на тема „Защо някой би писал на келтски?“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 12 март, вторник в катедра „Англицистика и американистика“,от 18:00 ч.
Тя ще разговаря и със студенти и лектори във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ относно съвременната ирландска литература на 13 март, сряда, от 16:00 ч.
На 14 март, четвъртък, Ейлиш ни Гуивна ще води и специалната „Нощ на ирландската литература“ в Литературен клуб „Перото“ на НДК, София, от 18:00 ч. Най-новите преводи на ирландска литература на български ще бъдат представени там, също включени и в последния брой на „Литературен вестник“.
Официалното представяне на „Литературен обяд и други разкази“ на Ейлиш ни Гуивна, издадена отICU,пък ще се състои на 15 март, петък, в Столична библиотека, от 18:00 ч.