ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НЦК ПРЕДСТАВЯ КАТАЛОЗИТЕ ЗА 2020 ГОДИНА

17 Nov, 2020

Двата най-нови каталога на Национален център за книгата - НДК – „Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“) и „Детски книги от България“ („Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“) ще бъдат представени утре /18.11/ от 17:00 часа НА ЖИВО на официалната фейсбук страница на Литературен клуб "Перото".

„Детски книги от България“ („Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“)  е четвъртият каталог от поредицата, която Националният център за книгата в Националния дворец на културата стартира през 2016 г., за да представя съвременни български писатели и илюстратори на детска литература пред англоезична аудитория в страната и чужбина.

„Children’s Books from Bulgaria 2020: Writers and Artists“ включва два основни раздела. Първият обединява селекция от десет български заглавия за деца, като представя работата на писателите и художниците зад публикациите. Вторият включва пет чуждестранни произведения за деца, издадени в страната, илюстрирани от български художници. Каталогът се реализира в печатно и електронно издания с цел популяризация на българската литература по света.

Англоезичният превод е на Гергана Ранчева.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и VIVACOM.

***

„Съвременна българска проза“ („Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“) събира десет книги в проза от утвърдени и нови имена в съвременната българска литература, публикувани на български език в периода на настоящата и предходната година (2020-2019).

„Contemporary Bulgarian Prose 2020: Ten Books from Bulgaria“ e петото англоезично издание от поредицата на Националния център на книгата в Националния дворец на културата. Изданието е със смесен характер, каталог и антология, като представя актуална селекция художествени текстове от съвременни български писатели. Каталогът се реализира в печатно и електронно издания с цел представяне на съвременната българска литература в международни литературни изложения, осигуряване на възможност за достъп до нови български заглавия от страна на чуждестранни издатели и популяризация на съвременната българска литература по света.

В изданието тази година са представени откъси от произведенията„Бабини-ягини“ от Любов Кронева, „Балкански ритуал“ от Георги Тенев, „Времеубежище“ от Георги Господинов, „Имена под снега“ от Иван Станков,  „Лала Боса“ от Деян Енев, „Поздрави от Хадес“ от Яница Радева, „Поразените“ от Теодора Димова, „Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева, „Чекмо“ от Момчил Николов и „Чудовището“ от Владимир Зарев.

Откъсите са в превод на Анджела Родел, Диана Стойкова и Трейси Спийд.

Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и VIVACOM.