ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПОЗИЦИЯ НА НДК ОТНОСНО НЕВЕРНИ ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ

12 Юни, 2017

Във връзка с тенденциозни и неверни публикации в медиите се налага да заявим категорично, че нищо в изложената фактология не отговаря на истината.

ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Следва да се има предвид, че изрично в решението на МС е посочено, че средствата от увеличението на капитала по т. 2 се разходват за преустройството и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., като контрол по отношение на изразходването на средствата осъществява органът, който е определен да упражнява правата на едноличния собственик – държавата. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с актове на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции.


От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“; за упражняване на независим строителен надзор при  възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект „Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018“; административни разходи за разрешителни и др.
 
Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември миналата година ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.

Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански  гранитогрес.

Обръщаме внимание, че през последните месеци са направени десетки срещи с медиите и акции по отчитане на вложените в ремонта средства. На този фон появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата – НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.