ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 11–17 ДЕКЕМВРИ

10 Dec, 2017

11 ДЕКЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

Нешка Робева и спектакълът ѝ „Няма такова шоу“ ще можете да гледате в две дати на 11 и 12 декември от 20:00 часа в зала 1.
 
ГОЛЕМ
Култура Аними и ДНК
11 декември | понеделник | 19:30 ч.
идея и режисура: Анна Данкова
сценография: Станимир Генов
звук: trohi
костюми: Леда Екимова
със специалното драматургично съдействие на ghostdog
участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова
фотограф: Боряна Пандова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
„Голем“ осмисля консумацията като глобална епидемия, като титанична центрофуга от ресурс–продукт–боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за единствено средство на театралното търсене. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се. Единствената ѝ функция е удоволствието. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.
--
Представлението е финансирано от Столична програма „Култура“ за 2016 г. и Министерство на културата на Република България.
Билети:  12|8 лв.
 
Книгата „Свидетелство за поезия“ от Чеслав Милощ в превод на Богдан Глишев ще бъде представена в понеделник (11 декември) от 18:30 часа в „Перото“.
 
В зала 42 ще се състои представянето на книгата "С фрак... и потури" от Георги Джилянов – 11 декември, 18:30 часа.
 

12 ДЕКЕМВРИ /ВТОРНИК/

Най-мащабният книжен форум у нас ще се проведе от 12 до 17 декември  (вторник – неделя) на етажи 0-4 и Мраморно фоайе в Национален дворец на културата. 45-ото издание на Софийския международен панаир на книгата, очаквано и любимо събитие от културния афиш в столицата, ще представи повече от 200 участници от България и чужбина. Изключително наситена съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости – всичко това ще превърне Националния дворец на културата в притегателен център за почитателите на книгите в навечерието на Коледните празници.
 
Петото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 12 до 17 декември в Националния дворец на културата. Фестивалът е платформа за съвременна литература и култура, която се фокусира върху диалога между писателите и обществото, популяризира четенето и езика и разкрива многобройните взаимовръзки на литературата с останалите изкуства. Всяка година международният фокус е различен, като през 2017 г. ще бъде върху страните от Вишеградската четворка – Полша, Словакия, Унгария и Чехия.
 
Двете книги на Кристофър Бъкстон „Завръщане“ и „Далече от Дунава“ ще бъдат представени на 12 декември (вторник) от 18:00 часа в клуб „Перото“. Кристофър Бъкстон е един от най-добрите преводачи на българска литература на английски език. В резултат на интереса му към българската история и литература се раждат и романите му.
 

13 ДЕКЕМВРИ /СРЯДА/

На 13 декември от 20:00 часа в зала 1 ви очаква РУСКИ МУЛТИМЕДИЕН БАЛЕТ – „ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“. Със специалното участие на солисти на Болшой театър Мария Александрова и Владислав Лантратов. Руският мултимедиен театър на балета е синтез между класическата балетна постановка и удивителните възможности на съвременни мултимедийни технологии.
 
В „Перото“ на 13 декември от 18:00 часа ви очаква представяне на творчеството на Любен Петков. Авторът събра приживе своето творчество – повести, разкази, пътеписи, детско творчество, пиеси и романи в 6 отделни тома. В това издание, подкрепено от Министерство на културата, са събрани романите му „Убийство” и „Преображение Господне”.
 
Последната дискусия за годината, организирана от Национален център за книгата ще се състои на 13 декември от 16:30 часа в Мраморно фоайе. Темата е „Поколението Милениум  – илюстратори. Трудната среща с българския издател“ и ще бъде съпроводена с изложба на млади български илюстратори. Събитието е част от Софийски международен литературен фестивал.
 
Документален филм за театралната постановка „Синята птица“ с Мариус Куркински ще можете да гледате на 13 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.
 

14 ДЕКЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Мюзикълът „Тримата мускетари“ от Максим Дунаевски“ ще можете да гледате на 14 декември (четвъртък) от 19:00 часа в зала 1. В спектакъла участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера – Варна, актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, деца и младежи от Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев и гостуващи солисти.
 
Тематичните „ПОЕТИЧНИ ВЕЧЕРИ В ПЕРОТО“ продължават и през декември. В четвъртък (14 декември) от 19:00 часа ще можете да се насладите на „Случки от моя живот“ по стихове на Валери Петров.
 
HYSTER
Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК
14 декември | четвъртък | 19:30 ч.
спектакъл на Младен Алексиев
сценография и костюми: Златна Михайлова
авторска музика: Калин Николов
асистент-режисьор: Росица Младенова
асистент-драматург: Пламен Харманджиев
графичен дизайн: Стоян Атанасов
изпълнителен продуцент: Светлозара Христова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов
с участието на Ана Табакова, Анна Манолова, Васил Читанов
HYSTER - спектакълът на режисьора Младен Алексиев, е едно от най-новите заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В края на изминалия сезон представлението бе изиграното на две премиерни дати.
HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. HYSTER е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното. 
--
Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, Фондация СИДЕЯ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Програма „Култура“ на Столична община.
Реализиран в партньорство с LINDA, Дерида Денс Център, Concept Studio, Athlon
Билети:  12|8 лв.
 

15 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

Концерт „20 години Коледни звезди – златните български хитове“ ви очаква на 15 декември от 19:00 часа в зала 1 на НДК. В тези 20 години зрителите на концертите се наслаждаваха на неповторимите гласове на най-големите поп изпълнители и артисти, на най-големите световни хитове. На 15 декември, в чест на Юбилея, ще чуете златните български хитове на Йорданка Христова, Веселин Маринов, Искра Радева, Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, Силвия Кацарова, Мими Иванова, Тони Димитрова, Михаил Белчев, Стефан Димитров, група Сигнал, балет „Веда Джуниър“ и др.
 

16 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

Кралят Елен – трaгикомична театрална приказка в три действия по Карло Гоци.
16 декември | 19:00 часа | Театър Азарян
сценична версия и постановка: Анастасия Събева
музикални интерпретации и композиции: Стелиан Радев
изработка на маски и визуална среда: 'Елена Нацариду, Августина-Калина Петкова и Ада Паунова
пластика: Калина Георгиева
участват: Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, 'Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев
снимка: Иво Чифлички
В спектакъла са използвани цитати от произведения на Федерико Фелини, Емир Кустурица и Том Стопард.
Щеше ни се да създадем красива, вълнуваща, любовна приказка... за възрастни. Сметнахме, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота! Затова създадохме представление, което да вълнува, забавлява и трогва зрителите... Една топла, емоционала история, която да ни заведе на пътешествие в магическия, измислен град Серендипо, да ни запознае с тревогите на неговия Крал и неговата неистова необходимост от любов. Необходимост, не измислена, а такава, като на всеки човек... Дали Кралят, превърнат в Елен ще успее да извоюва своята загубена любов? Или само в измисления свят на актьорите, когато говорим за приказки и магии любовта може наистина да ни се случи, Кралят да бъде щастлив, а предателят – наказан?...
 
Книгата на Мария Донева „Как спрях да крада“ ще бъде представена на 16 декември от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

17 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

Две от големите заглавия на тазгодишната Киномания – „Въртележка“ и „Формата на водата“ можете да гледате на 17 декември в зала 1 от 18:00 и 20:30 часа.
 
В неделя (17 декември) от 21:00 часа в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс ви очаква концерт на СТРУГАРЕ. Събитието е част от програмата на Софийски международен литературен фестивал.