ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 28 МАЙ - 3 ЮНИ

26 May, 2018

 

28 МАЙ /ПОНЕДЕЛНИК/
 
Представянето на книгата „Мисли и послания за живота и духовните ценности” от Виктор Рогозенски /изд. „Монт”/ е на 28 май(понеделник) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
От 11:00 до 12:00 часа на 28 майв Литературен клуб „Перото” ще се проведе затворено за посетители събитие.
 
На 28 май от 13:30 часа в Литературен клуб „Перото”ще бъдат обявени победителите в българо-френския поетичен конкурс за деца – „Конкурс прованс”. Поетичният конкурс се организира със съдействието на Българското посолство във Франция.
Представлението „В очакване на Годо” ще се играе за последен път през този сезон на сцената на Театър Азарян на 28 май (понеделник) от 19:00 часа. Режисьорската версия на спектакъла е дело на Деян Донков, познат на българската публика с десетки запомнящи се роли в театъра и с редица силни изяви и в киното.
В спектакъла участват: Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов. Сценограф и костюмограф - Чавдар Гюзелев. Саунд дизайн: Калин Николов
Двадесет и петото юбилейно издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино ще бъде открито на 28 май от 19:00 часа с първия епизод от хитовия сериал на National Geographic „Геният: Пикасо с Антонио Бандерас, в кино Люмиер Лидл (НДК). Националният дворец на културата е традиционен партньор на събитието. Откриващата прожекция от фестивала се осъществява с любезното съдействие на FOX Networks Group и ще бъде само с покани. Всеки желаещ да присъства на откриването може да си вземе покана (до изчерпване на количеството) от касите на НДК или касата на Люмиер Лидл). 
 
 
29 МАЙ /ВТОРНИК/
Не пропускайте възможността да оцените играта и класата наХристо Мутафчиев и Станимир Гъмов вспектакъла „За теб” на 29 май (вторник) от 19:00 часана сцената на Театър Азарян.Това е и последното за този сезон представление в Театър Азарян на пиесата„За теб”, написана специално за тези двама великолепни актьори от един от най-добрите ни съвременни драматурзи – Яна Борисова. Режисьорът на постановката Петър Кауков успява да преведе актьорите през нелекия текст и да ги мотивира да бъдат напълно откровени. Те, от своя страна, показват класа и смелост, жонглирайки с човешките страхове, слабости и болки и от тях произвеждат материя, която истински вълнува.
Представянето на книгата„Изкуството - дете капризно и жестоко. Разкази за художниците”от Розалина Пепеланова (изд. „Камея Груп“) е от 18:30 часана 29 май (вторник) в Литературен клуб „Перото”.
Особено значително мястов книгата заемат преработеното и допълнено издание на „Питер Брьогел Старши“, монографичните очерци за Кира Викторовна Корнилович – изтъкнат учен в областта на древноруското изкуство, и Роберт Едерер – архитекта, художника, един от основателите на Виенските фантастически реалисти, писателят, оставил значителна следа в културата на Австрия и Европа.
 
30 МАЙ /СРЯДА/
Мултимедийният спектакъл „Магическите гласове на България” ще има своята българска премиера на 30 май (сряда)от 20:00 часа в Театър Азарян, НДК. Спектакълът е своеобразен разказ за това какво се е случило през годините с българската музика и женските гласове на България – от автентичните народни песни през фолклорните обработки и белкантото до съвременната филмова музика и смесването на елементи на български фолклор със съвременни електронни жанрове.Музикален продуцент и участник в спектакъла е Нина Николина, която подбира солистите на най-големите български ансамбли – Гергана Димитрова, Анна Нацкова-Виткова, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.В проекта участва и дългогодишният музикален партньор на Нина Николина – перкусионистът, композитор и музикален продуцент Калин Вельов, който заедно с Димитър Тишев, акордеон и кларинет, ще представят с певици „Пендара етно проджект“.Чрез специални видеа в концерта се включат световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан
Билетите за концерта са в продажба на касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.
 
 
ПЪТУВАНЕ КЪМ АДА
Метеор и ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс
30 май | сряда | 19:30 ч.
режисьор: Ани Васева
текст: Боян Манчев
музика: Константин Марков
апарати: Стефан Дончев
художник рисуван декор: Борис Делчев
концепция костюми: Ани Васева
изработка костюми: Дарина Стоименова, Емилиян Бонев, Катя Петрова, Теодора Бамбикова, Михаил Жекунов
интендант: Михаил Жекунов
с: Леонид Йовчев, Емона Илиева, Валери Георгиев, Мария Панайотова, Мартина Апостолова и Михаил Жекунов
„Пътуване към ада” е визуална поема.
„Пътуване към ада” е поетическа фантазия.
„Пътуване към ада” е театрална оратория.
„Пътуване към ада” е спектакъл за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време. За радостното разбесняване на фантазията, каквото е у Бош, Брьогел, Данте и Блейк. Адът не е мястото на осъществяването или неосъществяването на желанията, а на откритието, че желанието започва и завършва в себе си. Където няма време, няма и развитие. Нещата са огледални образи на самите себе си.
Адът е експериментална хипотеза за форма на живот. Той разкрива ада не като неизбежност, а като необходимост.
Пътуването към ада е пътуване към себе си.
Адът не предстои. Адът вече се е случил. Адът е тук и сега.
„Където няма желание, там няма ад.
Където няма ад, там няма желание.”
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2017 г. и от Министерство на културата.
 
Конференция Форум гражданско участие ще се проведе на 30 май 2018 г. от 9:00 до 18:00 часа в Литературен клуб „Перото”. Събитието е затворено за посетители.
 
Представянето на българското издание на книгата „Някой като теб от каталонския писател Шавиер Бош е на 30 май(сряда) от 19:00 ч. в Литературен клуб„Перото“. Каталонецът Шавиер Бош (р. 1967 г.) е утвърден журналист и писател. Името му се свързва с водещи печатни и електронни медии, основател е на успешни периодични издания, телевизионни и радиопрограми. На белетристичното поприще се изявява като автор на кратки разкази и романи, спечелили интереса на читателите и на критиката. За романа „Някой като теб” той е удостоен с престижното литературно отличие „Рамон Люл”.
Паулин и Жан-Пиер прекарват заедно само четири дни. Но тези четири дни са съвършено единение на тела и души, облъхнато от пеперуден полет и „узаконено” с вино от Анжу. В топлите обятия на Париж…
Защото влюбените имат собствен начин за справяне със страховитото и натрапчиво чувство за нетрайност, което преследва всички ни, някои повече, други по-малко, въпреки усърдието да го прикриваме“.
 
31 МАЙ /ЧЕТВЪРТЪК/
Представянето на известния полски писател, журналист и репортер Мариуш Шчигел в Литературен клуб „Перото” е на 31 май (четвъртък)от 18:30 часа. Гостуването на Мариуш Шчигел се осъществява по покана на издателство „Парадокс“, в партньорство с Национален център за книгата при НДК и е част от културния календар на Българското председателство на ЕС. Новата книга на автора - „Направи си рай” (изд. „Парадокс“), е своеобразно продължение на „Готланд”, но се фокусира върху днешните чехи и тяхната „култура на радостта и тъгата, където смехът има за цел да замаскира трагичната безпомощност”.
 
На 31 май от 8:30 до 14:00 часа в Литературен клуб „Перото”ще се проведе организирана от УНИЦЕФ дискусия, посветена на потребностите на съвременните родители.
 
Традиционният годишен концерт на ЧОУ „Св. София” е на 31 май (четвъртък)от 19:00 часа в Театър Азарян.
 
Концерт-спектакълът на Балет„Силви” при Народно читалище „Пенчо П.Славейков – 1921”е на 31 май от 18:00 часа взала 11 (кино „Люмиер Лидл”) на НДК. Школата по модерен балет към НЧ „Пенчо П. Славейков – 1921” е създадена още преди три десетилетия. Изявите на Танцова формация „Силви” са празник при всяка поява на сцената – и у нас, и в чужбина. Балет „Силви” е носител и на редица награди от участия във фестивали в Турция, Гърция, Украйна.
 
На 31 май през целия ден ще има затворено събитие за посетители в ДНК.
 
01 ЮНИ /ПЕТЪК/
Традиционният годишен концерт на Националния учебен комплекс по култура (НУКК)ще е на 1 юни (петък)от 18:30 часа в зала 1 на НДК.
 
 
В Литературен клуб „Перото” на 1 юни от 10:00 до 15:00 часа ще има затворено за посетители събитие.
 
Представянето на дебютната стихосбирка „Бог в очакване на дилъра” на Бистра Величкова (Изд. „Ерго“) е на 1 юни от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото”.
 
Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926” ви кани на детския балетен спектакъл „Снежанка, мащехата и огледалото” на 1 юни (петък) от 19:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”). Спектакълът е по приказката на Братя Грим, музика на Едвард Григ, сценарий и режисура –  акад. Красимира Колдамова.
 
02 ЮНИ /СЪБОТА/
Традиционният годишен концерт на Националното училище за танцово изкуство(НУТИ)ще се състои на 2 юни(събота) от 19:00 часа в зала 1 на НДК.
 
На 2 юни в зала 42 от 18:00 до 23:00часа ще има затворено за посетители събитие.
 
В Литературен клуб „Перото” на 2 юни от 14:00 до 19:00 часа, както и от 19:00 до 24:00 часа ще имазатворени за посетители събития.
 
Годишният концерт на Ансамбъл „Росна китка”ще се състои на 2 юни от 18:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”).В ансамбъла танцуват стотици танцьори, разделени на възрастови групи, като всички репетиции се водят от професионални хореографи и музиканти.
 
03 ЮНИ /НЕДЕЛЯ/
Гала-концерт на лауреати от фестивала „Млади таланти“, посветен на Международния ден на детето,ще се състои на 3 юни (неделя) от 11:30 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл“).Фестивал "Млади таланти" е организиран от Национален дворец на децата.
 
Народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926” и Детски музикален театър „СветЮлка” Ви канят на мюзикъла за деца – „Пеещите пътни знаци”. Музикалният спектакъл е на 3 юни от 19:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”).