ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 5-11 МАРТ

3 Mar, 2018

05 МАРТ /ПОНЕДЕЛНИК/
Eдинственият по рода си „Салон на музеите” в НДК ще бъде с вход свободен и на 5 март (понеделник), като посетителите ще могат да се запознаят със специалната селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи и галерии от всички краища на България от 10:00 до 17:00 часа. Достъпът в сградата е през вход А4.

06 МАРТ /ВТОРНИК/
Премиерата на мемоарната книга на режисьора Николай Волев „Девствената проститутка” ще се състои на 6 март (вторник) от 19:00 ч. в Литературен клуб „Перото” в НДК. Поколения зрители свързват името му със знакови за българското кино игрални и документални филми като „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Дом № 8”, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“. Сменил десетки прозаични занятия, Волев не изневерява на артистичната си природа и днес, а бурният му житейски и творчески път е описан с безжалостна откровеност в автобиографичната книга „Девствената проститутка”. Книгата, която е част от престижната поредица „Амаркорд”, неслучайно започва с цитат от Овидий: „Късметът и любовта спохождат смелите“. На премиерата за книгата и нейния автор ще говори журналистът Васил Иванов, а откъси ще прочетат актьорите Катерина Евро и Башар Рахал, отбелязват от издателство „Колибри”. „Живях и продължавам да живея волно. Не се подчиних на никого, освен на собствената си съвест”, изповядва се режисьорът.На събитието в „Перото” ще бъде представена и изложба с графики на Николай Волев, за която ще говори скулпторът Павел Койчев.
 

07 МАРТ /СРЯДА/
22-рият Международен филмов фестивал София филм фест ще бъде официално открит на 7 март (сряда) от 19:00 часа в зала 1 на НДК с най-новия игрален филм на Милко Лазаров - „Áга“, който е копродукция на България, Германия и Франция. Творбата на режисьора Милко Лазаров беудостоена с честта да закрие основната програма на един от най-големите фестивали в света– „Берлинале”. „Áга“ беше отличен и с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на Script East в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа.

Четвъртата изява от цикъла „Поетични вечери - спомен за българските писатели“ по случай 140 години  от  Освобождението  на  България ще се проведе на 7 март (сряда) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото”. Ще бъде представеналитературно – музикална композиция с историческа тематика – „Най-светлият син на Копривщица“, посветена на Тодор Каблешков. Музиката е написана специално за рецитала от композитора проф. Симеон Венков и се  изпълнява от самия него. Спектакълът Априлско въстание – част I включва аудио запис с визия по произведения на Иван Вазов, Захари Стоянов, Константин Величков и Анна Каменова в изпълнение на актьорите Петър Петров, Добринка Станкова и Георги Гайтаников.
Билети за поетичната вечер – на входа на „Перото”от страна на ул. „Фр. Нансен“  в сряда, цена - 8 лв., за ученици и пенсионери - 5 лв.
 
 
09 МАРТ /ПЕТЪК/
Актьорите Александър Кадиев и Моню Монев отново играят „Ако нямах лоши сънища" в Театър "Азарян – на 9 март (петък)от 19:00 часа. В ролите освен популярните лица от телевизионния екран се превъплъщават и въздействащите актьори Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Новият  авторски спектакъл „Ако нямах лоши сънища" на Лилия Абаджиева, която е добре позната на публиката както със своя нестандартен подход към класическото наследство на театъра, така и с неподражаемия си режисьорски стил, е изграден по текстове на няколко от шекспировите трагедии. „Ако нямах лоши сънища" е собствен, оригинален изследователски прочит на големия английски драматург на фона на впечатляващ декор, спектакълът е резултат от задълбочените дългогодишни търсения на Лилия Абаджиева върху Шекспир. Сценографията и костюмите в постановката са дело на Васил Абаджиев.
 
 
10 МАРТ /СЪБОТА/
Поетите Иван Ланджев и Георги Константинов гостуват в импровизирания спектакъл „СътвоРиМи“ в зала 42 – най-новото пространство за арт събития на НДК, на 10 март (събота) от 19:00 часа. „Ще имате възможност да чуете и самите автори да четат стиховете си, както и да ги чуете изпяти и прочетени от нас”,  обещават  актьорът Мартин Петрушев и певецът и композитор Константин Кучев.

„Ще съчетаем поезия, музика и театър в нашия импровизационен каламбур, като този път освен проектор, в представлението ще включим най-новата ни придобивка – Looper машина. Носете си любимите книги, ценни за вас предмети, картини или снимки на флашки и добро настроение!” Това гласи поканата към всички ценители на изкуствата, които до сега не са имали възможността да присъстват на уникалния  спектакъл „СътвоРиМи“, включващ  импровизации в рими и музика. Актьорът Мартин Петрушевима невероятния талант да създава римувани текстове на момента, по желание на публиката и буквално да жонглира с думите. Той и певецът и композитор Константин Кучев правят един импровизационен формат, който има свои запалени фенове, най-вече сред младите хора и тийнейджърите.
Билети за СътвоРиМи ще се продават в Билетния център на НДК, а в деня на спектакъла – на входа на зала 42.