ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК – ОКТОМВРИ

1 Oct, 2018

1 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
Един от най-обичаните български изпълнители Орлин Павлов ще се качи на сцената на зала 1 на НДК, за първия си голям самостоятелен концерт „Още малко…“. Това ще се случи на 1 октомври – Световният ден на музиката от 20:00 часа. За всички фенове и почитатели, изпълнителят с най-пленителна усмивка ще представи за първи път на живо новия си албум, по който работи в момента и също ще носи името „Още малко…”.

„Нощ на поезията“ организирана от Българското национално радио – програма „Христо Ботев“ ще се състои в понеделник /1 октомври/ от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

2 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Шотландската рок банда Texas идва у нас за голям концерт. Групата ще свири за първи път пред българска публика на 2 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Концертът е част от европейската обиколка на бандата в подкрепа на издадения през миналата година албум „Jump on Board“.
 
Книгата „Щастлива като кучешка опашка“ от Издателство „ДА“ ще бъде представена в „Перото“ на 2 октомври от 18:00 часа.
 
Първата за октомври „Джаз вечер в „Перото“ ще се състои на 2 октомври от 20:30 часа  в комапнията на музикантите от Hot Club De Plovdiv.
 

3 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Книгата „Живот без алергии“ на д-р Василка Юрукова ще бъде представена на 3 октомври от 12:30 часа в Литературен клуб „Перото. Събитието е с покани.
 
Същият ден (3 октомври) от 18:30 часа Издателство „Милениум“ ще представи книгата „Хроники на безвремието“.
 

4 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Американската хореографка, изпълнителка и преподавателка Дженин Дърнинг, която пристига на 10-дневна резиденция в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, ще направи публична презентация на работата си, придружена с дискусия на 4 октомври от 19:30 часа. В рамките на престоя си Дженин ще работи върху собствен нов проект dark matter, selfish portrait и върху легендарния спектакъл на една от големите фигури на постмодернизма Дебора Хей No Tim to Fly, който Дженин изпълнява от няколко години.
 
На 4 октомври от 20:00 часа в „Перото“ ви очаква вечер посветена на джаза с Вили Стоянов и Old School Trombone.
 

5 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/
Спектакълът „На Нея с обич! Емил Димитров“ с участието на Даниел Цочев и Антония Малинова ви очаква на 5 октомври от 20:00 часа в зала 1.
 
Български културно-информационен център в Израел организира затворено събитие на 5 октомври от 19:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

6 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Гръцкият изпълнител Михалис Хаджиянис ще изнесе концерт на 6 октомври (събота) от 20:30 часа в зала 1 на НДК. Публиката ще може да чуе на живо песни като „De Fevgo“ (Няма да си тръгна), както и хитовете „То Kalokairi Mou“ (Моето лято), „An Mou Tilefonouses” (Ако ми беше звъннала) и др.
 
Авторският спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир – „Ако нямах лоши сънища“ ще можете да гледате на 6 октомври от 18:30 часа в Театър Азарян. В ролите се превъплъщават популярни лица от телевизионния екран, както и въздействащите актьори: Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.
 
Книгата „Там също пада светлина“ на Мириам ван Хее ще бъде представена на 6 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
Болници и други лечебни институции, както и най-новите методи в медицината ще бъдат представени в международното изложение Expo Hospitals, което ще се проведе в Националния дворец на културата в дните 6 и 7 октомври. Официалното откриване ще бъде на 6 октомври в централното фоайе на Двореца, като се очаква да присъстват официални гости от страната и чужбина.
 
Bulgaria tattoo Еxpo се завръща в Национален дворец на културата в дните 6 – 7 октомври, а зали 7, 8 и 9 ще съберат най-добрите татуисти.
 

7 ОКОТМВРИ /НЕДЕЛЯ/
40-годишна творческа кариера ще отбележи Нели Рангелова на 7 октомври в зала 1 на НДК. Очакват ви песни, станали любими на поколения българи, а на сцената ще се качат още Васил Найденов, Георги Христов, Тони Димитрова, Владимир Ампов-Графа, Мария Илиева, Любо Киров и много други. Началото е от 19:00 часа.
 


8 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
Забраненото шоу на Рачков“ – комедиен моноспектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията – 8 октомври, 20:00 часа, зала 1 на НДК. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България – Димитър Рачков.
 
Семианр на тема „Пълноценно включване на глухите хора, чрез качествени услуги“ ще се проведе на 8 октомври от 10:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
Книгата на Катя Стойчева „Де Домие-Смит и творческото мислене“ ще бъде представен на 8 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
На 8 октомври от 19:30 часа в зала 42 на НДК ще се състои официалното представяне на превърналия се в сензация още преди публикуването си роман на Мария Лалева „Живот в скалите“.
 

9 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
АКАГА отбелязват 27 години на сцена с голям концерт на 9 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Шоуто ще припомни на феновете апогея на българската, различна и смела музика. На сцената ще се качат всички хора, които някога са били част от групата и са допринесли за успехите, които АКАГА жъне вече 27 години на световно ниво.
 
Най-новият роман на Здравка Евтимова – „Зелените очи на вятъра“ ще бъде представен на 9 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“. С думи за книгата участва проф. Миглена Николчина.
 

10 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Филмът „На плажа Чезъл“ (2017), една от най-изкусните екранизации по роман, създавани някога, открива четвъртото издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Грандиозното събитие ще се състои на 10 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа в присъствието на Иън Макюън, автор на романа и съсценарист на филма.
 
Книгата на Атанас Скатов „Над 8000 метра. Гашербрум. Красивата планина“ ще бъде представена на 10 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

11 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Държавната Опера Русе и Top Artists с уважение и преклонение пред творчеството на Тодор Колев представя „ФАЛШИВ ГЕРОЙ“ един спектакъл базиран на най-популярните и обични негови песни с нови арaнжименти в изпълнение на Русенската филхармония с диригент Димитър Косев, Бенда на Мишо Йосифов и Ангел Заберски и артистите Ненчо Балабанов, Поли Генова, Димо от ПИФ и със специалното участие на Хилда Казасян – 11 октомври, 19:30 часа, зала 1.
 
Спектакълът на френската хореографка от марокански произход Латифа Лабиши „Self Portrait Camouflage“ ще се състои на 11 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформънс. През това силно и лично сценично присъствие, със средствата на карикатурата и гротеската, артистката – съвсем гола на сцената – акумулира в тялото си цялата агресия и напрежение на преживяването на имигранта. Латифа Лабиши се превръща в обект, който бива наблюдаван, изследван, научно дисектиран. Изпълнението напомня за империалистическия обичай да се излагат туземни хора на световните изложения. Спектакълът е обиколил най-големите сцени по света, включително и галерийни пространства като MоMA в Ню Йорк.
 
Най-верните читатели на най-талантливия британски писател – Иън Макюън ще имат възможността да се срещнат с него на живо в Литературен клуб „Перото“ на 11 октомври от 19:00 часа.
 
Тази година Световният ден на зрението ще бъде отбелязан на 11 октомври (четвъртък), а НДК отваря вратите си като домакин на благотворителната фото изложба „Не залязвай, слънце!“. Изложбата се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Института за здравно образование и съдържа 48 фотоса. Авторът на творбите е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата. Изложбата се открива на 11 октомври, от 18:00 часа на полуетаж запад в НДК, с участието на ученици от НМУ „Любомир Пипков“ от класа на Лили Илиева. Владилена Тодорова – вокал, Яра Енев – вокал, Антон Златков – китара са посветили своето изпълнение на каузата. Фотосите ще останат в НДК до 14 октомври.
 

12 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/
Спектакълът „За теб“ събира на една сцена актьорите Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев. Те ви очакват на 12 октомври от 19:00 часа в Театър Азарян, за да ви разкажат за любовта на двама братя към едно и също момиче.
 
Режисьорският спектакъл на Ани Васева – „Пътуване към Ада“ ви очаква на 12 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформънс. Спектакъл разкзава за еуфорията от освобождаването на формите и желанията. За пространство без време.
 
 
13 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Концерт-спектакълът„Първо Любе“ се завръща на голямата сцена на 13 октомври от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Спектакълът е творческа интерпретация на традиционната музикална и танцова култураот Западните Родопи, Югозападна България, Тракия, Шоплука и Ваяшкия регион.
 
Книгата „Капка“ на Лъчезар Станчев ще бъде представена на 13 октомври от 17:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

14 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/
Спектакълът „Корабът Нощ“ по текстове на Маргьорит Дюрас и с участието на Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева ви очаква на 14 октомври от 19:00 часа в Театър Азарян.
 
Среща с феноменалния писател Херман Кох – един от най-добрите съвременни автори, очаква всички негова почитатели на 14 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

15 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
На 15 октомври в зала 1 от 20:00 часа ще можете да се насладите на най-големият до момента Фестивал на комедията в България с Комеди Клуб София и Комеди БГ.
 
Един от най-успешните френски писатели Давид Фоенкинос пристига в България за среща със своите фенове на 15 октомври от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

16 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Човекът, който уби Дон Кихот“, един от най-дългоочакваните проекти на култовия режисьор Тери Гилиъм, ще бъде представен за първи път в България в рамките на CineLibri 2018. Официалната премиера ще се състои на 16 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 часа.
 
През месец октомври ще се случи премиерата на най-новия спектакъл на Ива Свещарова – „Съвършено розово” – 16 и 17 октомври от 19:30 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Представлението отправя поглед към темата за женското тяло като обект на желания и субект, който упражнява въздействие. Използвайки наложени стереотипи, клишета и свръх-еротизирани образи, „Съвършено розово“ изследва въпросите за удоволствието, желанието и еротичното обаяние.
 

17 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Легендарната британска група Jethro Tull пристига в България на 17 октомври от 20:00 часа в зала 1, като част от световното турне по повод 50–годишния си юбилей! С повече от 60 милиона продадени албуми в цял свят, Jethro Tull е една от най-успешните прогресив рок групи на всички времена! Музиката им е изключително характерна и включва в себе си уникалната водеща флейта на фронтмена Ian Anderson, както и фолк, блус, класически и хард рок мотиви. Специалните юбилейни концерти на бандата ще включват най-доброто от забележителната им кариера!
 

18 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Приказният спектакъл „Кралят Елен” ви очаква отново на 18 октомври от 19:00 часа в Театър Азарян. Негов автор е младата режисьорка Анастасия Събева, която е събрала осем съвсем млади актьори. Един спектакъл, който ни подсеща, че улисани в бита, грижите и ежедневните трудности забравяме поезията и романтиката на живота.
 
Jazz в „Перото“ с един от най-интересните джаз-артисти на нашето поколение – Васил Спасов – 18 октомври, 20:00 часа, Литературен клуб „Перото“.
 

19 ОКТОМВРИ /ПЕТЪК/
В дните  19 – 25 октомври за поредна година ДНК ще бъде партньор и основна сцена на осмото издание на ACT фестивал за свободен театър. POST-POST време на непознатото. Форумът отново ще бъде платформа на експеримента и търсенето на нови форми в сценичните изкуства. Откриващият концерт ще бъде на 19 октомври от 21:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танци пърформанс.
 

20 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Имерсивно перформативната инсталация – PUREна Християн Бакалов ви очаква на 20 октомври от 14:00 часа в ДНК. Събитието е част от програмата на АСТ фестивал за свободен театър. Премествайки границите между изпълнителското изкуство и визуалната инсталация, Бакалов развива редица методи за потапяне на публиката в поетично театрално пространство, като ги стимулира индивидуално чрез различни сетива. „PURE“ е проектиран като потапящ перформативен паркур, който изследва влиянието на въображението и разказите върху нашето възприемане на реалността и тяхното влияние върху отношенията, които съставят „Аз-ът“ и „другите неща“.
 

21 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/
Най-новият спектакъл на Ива Свещарова – „Съвършено розово“ ви очаква в неделя (21 октомври) от 18:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. Събитието е част от програмата на АСТ фестивал за свободен театър.
 
Книгата на Божидара Мавродиева „Междупаралелие“ ще бъде представена на 21 октомври от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“.  
 

22 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
В дните 22 – 25 октомври в НДК ще се проведе 40-та Международна конференция на органите по защита на данните и неприкосновеност.
 

23 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Книгата „Дневникът на еврейската принцеса“ на Саулюс Шалтянис ще бъде представен на 23 октомври от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 
Н 23 октомври в зала 6 от 19:00 часа ще се състои премиерата на най-новата книга на Тошо Тошев – „Власт“.
 
 
24 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
30 години от култовия албум „ПОХОДЪТ“ на АХАТ ще бъдат отбелязани с грандиозен рок-спектакъл под съпровода на симфоничен оркестър с диригент Христо Павлов и специални гости Joe Lynn Turner, Марио Хосен, Кирил Маричков, Б.Т.Р и Миро – 24 октомври, зала 1 на НДК.
 
Премиерата на най-новия режисьорски проект на Гергана Димитрова спектакълът „Мовименто/Вариации“ ви очаква на 24 октомври от 20:00 часа в ДНК. В него гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси се преплитат, допълват, пресичат. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват цялото през различни парчета, изразяващи погледите им към динамиката на съвременността.
 
От 24 до 28 октомври в НДК ще се проведе 50-ото юбилейно изложение за архитектура, строителство и обзавеждане – СТРОЙКО expo.
 

25 ОКТОМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Примата на българската музика – Лили Иванова ще зарадва своите многобройни почитатели с три концерта в Национален дворец на културата на 25, 26 и 27 октомври в зала 1 от 20:00 часа.
 

27 ОКТОМВРИ /СЪБОТА/
Спектакълтът „Тотална щета“ с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова ви очаква на 27 октомври от 19:30 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс.
 

28 ОКТОМВРИ /НЕДЕЛЯ/
Забраненото шоу на Рачков“ – комедиен моноспектакъл, който ще ви въведе в кухнята на телевизията – 28 октомври, 20:00 часа, зала 1 на НДК. Как се правят новините? Лъжат ли ни рекламите? Какво работи продуцентът? Свършват ли някога сапунените сериали? Това са само част от въпросите, на които дава отговор един от най-обичаните шоумени в България – Димитър Рачков.
 

29 ОКТОМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/
Гала-спектакъл с водещи солисти на Болшой театър очаква публиката на 29 октомври от 20:00 часа в зала 1.
 
Книгата на Емануел Бергман – „Магията“ ще бъде представена на 29 октомври от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“.  
 

30 ОКТОМВРИ /ВТОРНИК/
Легендата на българския фолклор Гуна Иванова ще отбележи 50 години на професионална сцена с юбилеен концерт, който ще се състои на 30 октомври от 20:00 часа в зала 1 на НДК.
 
На 30 и 31 октомври от 19:30 часа в ДНК ви очаква най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова – спектакълът „Мовименто/Вариации“. В него гласовете на пет авторки с различна националност, език и творчески интереси се преплитат, допълват, пресичат. Спектакълът започва с интервю с хореографката и изпълнителка Галина Борисова, което задава и смисловата рамка, основното тематично скеле на представлението. Здрава Каменова, Мариана Събева, Улрике Сиха и Ив Лей сглобяват цялото през различни парчета, изразяващи погледите им към динамиката на съвременността.
 

31 ОКТОМВРИ /СРЯДА/
Зала 1 отново ще бъде сцена на любимата лекция на Камен Донев – „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“ – 31 октомври от 20:00 часа.