ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Премиера на новия филм на „Камен Во Студио“ „105 минути София“ в "Люмиер Лидл"

4 Sep, 2018

Пълнометражният документален филм „105 минути София“ ще има своята официална премиера в кино "Люмиер Лидл" на 18 септември от 19:00 часа.

Филмът представя всички исторически етапи, през които София е преминала, за да добие съвременния си вид. Разказът се движи по времевата линия на историята на града – от първите открити артефакти в софийското поле от 6000 г. пр. Хр. до наши дни. Филмът разказва за открития в археологията, достижения в архитектурата и градоустройстовото, постижния в науката и изкуствата. Най-ярките общественополитически събития и факти, ролята на личностите и хората, населявали града в продължение на 8000 години. Пълнометражният документален филм събира и преплита епизодите от вече съществуващата документална поредица „5 минути София“, която е плод на 6-годишния труд на екипа на „Камен Во Студио“ и създадените през последната година нови филмови истории.

НДК е партньор на проекта.
Филмът „105 минути София“ е насочен към събитията, личностите, легендите и артефактите от историята и културата на древна София. Филмовите малки серии срещат съвремието с изкуството на древните траки, с инфраструктурните проекти на римляните, с уменията в живописта и художествените занаяти на древните българи, с разрушенията и градежите на мюсюлманите, с борбите и съжителството на религиите, със стремежите и усилията на новите българи да построят своята столица, взимайки най-доброто от артистичния и духовен свят на Европа.
От 2012 година насам екипът на „Камен Во Студио“ реализира шест сезона и общо 43 епизода от поредицата. В продължение на тези6 години филмите от документалната поредица „5 минути София“ предизвикват зрителския интерес със своята концентрирана информация и атрактивно представяне.Разпространявани чрез платформите за видеосподеляне Vbox7 и YouTube и в програмите на БНТ, те садостигнали до над три милиона зрители в България и по света.
Пълнометражният документален филм „105 минути София“ се реализира благодарение на помощта на Програма „Култура“ на Столична община, Минерални води „Банкя“ ЕООД, Общинско предприятие „Туризъм“снимачна техника „Фотопавилион“, партньорството с институциите на града, спомоществуватели и работата на сценаристи, оператори, актьори, аниматори и множество млади творци.
Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Оператори са Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев.  Сценарият на „105 минути София“ е дело на Георги Милков и сценарния екип Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburnrecords. Монтажът, звукът и визуалните ефекти са създадени в студиото на „ЗуумАрт“ от Екатерина Иванова, Красимир Геновски и Петко Манчев. 3D анимациятавъвфилма саделона„МираМар филм“, Здравко Миленов и Пламен Иванов.
София е град, в който, ако се заредим с познание и знаем къде да гледаме, можем да почувстваме осем хиляди години емоции.