ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРОИЗВЕДЕНИЯТА НА ИЗКУСТВОТО В НДК ВИНАГИ ЩЕ БЪДАТ ПОД ЗАКРИЛА

19 Dec, 2017

След ремонта на НДК всички над 80 произведения на изкуството, разположени в залите и фоайетата на НДК, са частично реставрирани. Министерство на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат двореца в уникален културно – конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък.

В момента в НДК се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството. Екранът пред стенописа „Човекът и мирът” на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см. пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място.

Това беше ясно обяснено и от министъра на културата Боил Банов по време на вчерашната обиколка с медиите в НДК.

Междувременно председателят на борда на директорите на НДК Борислав Велков проведе разговор с дъщерята на художника Йоан Левиев- Йоана Левиева Сойер, който протече в приятелски тон и я увери в горното, както и че екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в НДК.