ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

РЕМОНТИРАНАТА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ЗАЛА 3 НА НДК Е БЕЗ АНАЛОГ В ЕВРОПА

18 Dec, 2017

„Ремонтираната зала 3 е без аналог в Европа. Гарантирам ви, че в момента в Европа няма такава зала, това е гордостта на НДК. Тук ще бъде сърцето на Председателството”. С тези думи министърът на културата представи пред медиите обновената зала 3, в която ще се провеждат всички официални и пленарни засседания, всички срещи на върха и съветите на министрите. Залата е с нов таван, двоен под, нови преводачески кабини, нова настилка, нови мебели и модерна видео-конферентна техника.

Министърът на културата Банов и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Палова посрещнаха журналистите на обновения вход  А6 – официален вход за ВИП делегациите - и извървяха с тях целия път, по който ще вървят делегатите. Представена беше зоната на Международния пресцентър със залата за пресконференции – зала 6, както и пространствата, предвидени за 260 работни места за българските и чужестранни журналисти.

Министрите Банов и Павлова изразиха задоволство си от успешното прикючване на ремонта и благодариха на ръководството на НДК „за денонощните усилия да завършим всички дейности и да започнем през януари да провеждаме събитията от Председателството”. Министър Банов напомни, че ремонът се извършваше, без да спира основната дейност на НДК и допълни, че в изпитателния срок се правят проби, отстраняват се всякакви пропуски и течове и се изчистват детайлите. Боил Банов увери, че по време на Председателството НДК ще функционира по обичайния начин и всяко свободно пространство ще бъде използвано за културни прояви съобразно указанията на службите за сигурност. Той каза, че Централният вход на НДК ще се ползва от гражданите за всички културни събития на Двореца и представи обновеното централно фоайе с подменено енергоефективно осветление и реставрирани произведения на изкуството.

Министър Павлова съобщи, че първата официална среща от календара на Председателстото ще е на 11 и 12 януари 2018 г. и ще е на най-високо ниво. Очаква се в НДК за периода на цялото Председателство да се проведат 270 събития, от които 32 на високо ниво.  Залите на петия етаж на НДК – зала 7, 8 и 9, с прилежащите им пространства, ще са предназначени за всички съпътстващи събития и работни срещи от календара на Председателството. 

Павлова разказа и за вход А4, който е предвиден за основен вход за делегати на Председателството, както и за новата модерна акредитационна система и акредитациите, чиито различен цвят и QR код ще оказват нивото на достъп. Тя представи и обновената зала 10, предвидена за работни обяди, и новото модерно студио на БНТ – телевизията - официален разпространител на звук и картина от събитията на Председателството. Министър Павлова обясни, че ще има и онлайн стрийминг през сайта на Председателството, който вече е готов и функционира на четири езика.

Председателят на борда на директорите на НДК Борислав Велков разказа за възстановената кухня-майка на Двореца, която отговаря на всички съвременни изисквания за предоставяне на кетъринг услуги и представи помещението за изхранване на евроделегатите, което е с капацитет 200 човека. Всички пространства от ниво 5 до ниво 8 са обезпечени с кухни и обслужването е на най-високо професионално ниво. „Това, освен за европредседателството има голямо значението и за бъдещото развитие на НДК като конгресен и конферентен център, не само в България и на Балканите, но и със заявка за лидерство в Централна и Източна Европа”, отбеляза още Велков.