ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

РОСЕН ИДЕАЛОВ И ГЕОРГИТА БОЯДЖИЕВА ОТБЕЛЯЗВАТ 20 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА С КОНЦЕРТ В НДК

3 Feb, 2017

Георгита Бояджиева и Росен Идеалов имат забележителна кариера с многобройни рецитали в страната и Европа и участия в престижни международни фестивали. Специално за тях пишат някои от най-значимите български композитори: Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Велислав Заимов и др. Реализирали са многобройни записи за фонда на БНР. Носители са на Кристална лира от СМТДБ в категорията „Камерна музика“ за издадения от СБК компактдиск „Диалози“ и неговото концертно представяне.

С концерта Duo Concertante 20 те отбелязват своята 20-годишна съвместна творческа дейност. Произведението на Константин Илиев – „Седем багатели за кларинет и виолончело”, което ще прозвучи за финал на празничната им програма е първото произведение, събрало музикантите като дуо на 1 март преди 20 години за изпълнението им в криптата на „Ал. Невски“.

В концерта за първи път в България ще прозвучи творба Cantillations за кларинет и виолончело на израелско-американски композитор Офер Бен Амотс. Пиесата е написана през 1997 година по повод конференция в Ню Йорк посветена на Холокоста от Втората световна война. Композиторът пресъздава мелодиката и маниера на традиционно речитативно пеене на текстове от древни еврейски ръкописи. Творчеството му е вдъхновено от еврейския фолклор на Източна Европа. Амотс /чиято майка е родом от Русе/  умело преплита фолклорни елементи със съвременни текстури, създавайки динамичност, което е определящо за неговия музикален стил.

Програмата на концерта включва още произведения на Й. С. Бах и Моцарт, творби от българските композитори В. Казанджиев и Драгомир Йосифов, както и по-малко известни у нас автори като Елиът Майлс Мак Кинли.
Цена 12 лв. и 8 лв. (за студенти, ученици, пенсионери и инвалиди).
 

ПРОГРАМА

Паул Хиндемит - LUDUS MINOR за кларинет и виолончело
Волфганг Амадеус Моцарт - Дуо в си бемол мажор KV 424 за кларинет и виолончело
Васил Казанджиев - Duo Concertante за кларинет и виолончело
Йохан Себастиан Бах - Канон из „Изкуството на фугата“
*Офер Бен Амотс - Cantillations за кларинет и виолончело (1997)
 Introduction, The Voice of Ashkenaz
 
***
Елиът Майлс Мак Кинли - Fleeting Moments (five moods) за кларинет и виолончело
Drunken, Lonely, Angry, Reflecting, Horny
Драгомир Йосифов - Фрагменти V за кларинет и виолончело
Волфганг Амадеус Моцарт - Соната за кларинет и виолончело в си бемол мажор, KV 292
Allegro, Adagio, Allegretto
Константин Илиев - Седем багатели за кларинет и виолончело
 
* българска премиера