ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

С ПРЕПЪЛНЕНА ЗАЛА И МНОГО УСМИВКИ НА ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ НДК ОТКРИ 33-ТОТО ИЗДАНИЕ НА КИНОМАНИЯ

15 Nov, 2019

С препълнена зала 1 и приповдигнато настроение на червения килим започна 33-тото издание на кино фестивала Киномания. Той бе тържествено открит от екипа на НДК в лицето на изпълнителния директор Ангел Митев, председателя на Съвета на директорите Борислав Велков и дългогодишните продуценти на фестивала Владимир Трфонов и Хермина Азарян. Сред официалните гости и партньори на фестивала бяха зам-министърът на културата Румен Димитров и зам-кмета на София Тодор Чобанов. Организаторите благодариха за подкрепата на Френски културен институт, Италиански културен институт, както и на корпоративните партньори в лицето на ОББ, Motorola и RedBul.
 
„Феноменът Киномания продължава 33 години, посетен е от над 1 млн. зрители и всичко това е благодарение на вас, публиката, благодарение на хората в киноиндустриятаи и не на последно място, на институциите. Още от своето създаване, когато Киномания е бил един фестивал на свободомислещите хора, е бил подкрепа за българското кино. И е ясно едно: това е началото на фестивалната кино култура в България”, каза Борислав Велков. На свой ред, зам-министърът Румен Димитров отбеляза силното начало на фестивала – с премиерата на българския филм „Засукан свят” с режисьор Мариус Куркински, на когото благодари, че е решил да разкаже тази наистина необикновена история. „Позволете ми да поздравя организаторите на фестивала за силната и прецизна селекция, която отново ще допринесе за имиджа на Киномания като покриващ всички най-високи стандарти на международен фестивал, каза Румен Димитров.

„Само една година след Париж през 1897 в нашия град- София- е осъществена първата прожекция. От тогава до днес киното е неизменен спътник на всеки истински софиянец, част от духовния живота на града и несъмнен е фактът, че днес повече от всякога се наслаждаваме на това велико изкуство в над 10 фестивала от различен характер. Най-старият, най-важният, най-голям, най-любим сред тях е Киномания, отбеляза на свой ред и Тодор Чобанов, зам-кмет на СО, която е основен партньор на фестивала- част от Културния календар на столицата.

За прожекциите в зала 1 тази година екипът на НДК използва специално прожекционно оборудване – новаторската лазерна технология на компанията Christie Real Laser, която гарантира уникално кинопреживяване. В тази връзка специален гост на откриващата церемония бе и Андраш Шмид- мениджър продажби на Кристи Синема за Европа, Близкия Изток и Африка. „Тази технология прави изображението много по-цветно, ясно и с повече нюанси”, каза гостът.

След края на прожекцията екипът на „Засукан свят” бе посрещнат с бурни аплодисменти от публиката, а продуцентът Иван Тонев и режисьорът Мариус Куркински представиха всички, ангажирани в продукцията.