ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПОХОДЪТ НА „ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ” ТРЪГНА С ПРЕМИЕРА В КИНО ЛЮМИЕР

5 Nov, 2015

С пълна зала в салона на Кино Люмиер стартира един от първите български кинопроекти, копродуцирани от Националния дворец на културата (НДК) – „Пътят на буквите”.

Документалният филм на сценаристите Десислава Найденова и Ралица Димитрова 
(и режисьор), с продуцент Пламен Герасимов събра дипломати, общественици, културни дейци, телевизионери и приятели на историята на премиера в Люмиер. Специални гости в залата бяха зам.-министърът на културата Бони Петрунова и Негово превъзходителство г-н Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България, заедно с представители на дипломатическата мисия. Министърът на културата Вежди Рашидов изпрати букет за екипа.

Заснет само за пет месеца, „Пътят на буквите” повежда зрителите на нестандартно и интригуващо пътешествие по стъпките на светите братя първоапостоли Кирил и Методий. Разказва увлекателно, през погледа на историци и жители на десет държави, историята на техния живот и създаването на славянската азбука.

Базиран на исторически факти – познати и не толкова известни и създаден по повод 1200-годишнината от рождението му, филмът насочва фокуса към житието на Свети Методий – според авторите, останал в митологизацията на двамата братя, в сянката на историята.

Сред интересните находки на авторите е заснемането на различни артефакти и исторически паметници, свидетелстващи за пътя на създателите на азбуката в няколко държави, и начинът, по който днешните съвременници помнят и разпространяват тяхното дело – художници, които творят символите на глаголицата, песни, които се пеят в различни държави, и дори мемориал на азбуката, изграден в Плиска у нас от арменец и турчин.

„Пътят на буквите” 
ще има и още 4 прожекции: в Г-8 (на 6 ноември от 19:30 часа и на 12 ноември от 18:30 часа); в Дома на киното (на 10 ноември от 18:30 часа и на 13 ноември от 17:00 часа).
В месеца на будителството НДК ще представи филма и сред българската общност в Тел Авив със съдействието и партньорството на Българския културен център в Израел.

 

ЗА ФИЛМА

„ПЪТЯТ НА БУКВИТЕ” (2015)

документален филм | 84 мин. |

Сценаристи: Десислава Найденова, Ралица Димитрова

Режисьор: Ралица Димитрова

Оператор: Пламен Герасимов

Звук: Александър Симеонов, Мариана Вълканова, Стефан Македонски, Иван Андреев

Монтаж: Мариета Чуковска, Ралица Димитрова

Директор на продукция: Мая Дражева

Продуцент: Пламен Герасимов

С подкрепата на: Национален филмов център

Копродуценти: Национален дворец на културата,Пик Аудио