ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ЕВГЕНИЯ РАЛЧЕВА ЩЕ БЪДЕ ГЛАВЕН СОЛИСТ В ПРАЗНИЧНИЯ НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА 1 ЯНУАРИ В НДК

24 Nov, 2020

На сцената ще видим още саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков /банджо/

Севера и юга – музика от двете Америки“ е темата на Празничния новогодишен концерт, който по традиция се провежда в първия ден от Новата година – 1 януари от 18:30 часа в зала 1 на НДК, когато с един от най-добрите ни оркестри – този на Софийската филхармония под диригентството на Маестро Табаков, заедно ще споделим първите часове на 2021 г. с послание и надежда за една по-добра година.
Маестро Табаков е поканил и интригуващи гости солисти за изпълнението на всяка една пиеса. Китара, банджо, саксофон и вокал допълват цветното музикално пътуване през различните страни на Америка.

Главен солист на вечерта ще бъде оперната певица Евгения Ралчева. Нейният прекрасен глас и артистичен образ публиката е срещала в ролите на Мими в „Бохеми“, Татяна в „Евгений Онегин“, Лиу от „Турандот“, Чо-Чо Сан в „Бътерфлай“, Леонора в „Трубадур“, Донна Анна в „Дон Жуан“, Графинята от „Сватбата на Фигаро“, Елвира от „Ернани“ Елизабет в „Дон Карлос“.

На сцената ще видим още саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков /банджо/.

Борис Петров-Парчето започва да се занимава професионално със саксофон след поканата на Александър Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“, по музика на Джордж Гершуин. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на Букурещ джаз фестивал през 1992. От 2000 година свири в Биг Бенда на БНР, където е и един от водещите му солисти. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР и участва в редица джаз фестивали и проекти.
 
Атанас Хаджиев е част от състава на Биг Бенда на БНР, като заема позицията на баритон саксофона. Солист е на фестивала „София джаз пик“, джаз фестивалите в Банско и Стара Загора. Работи с големи имена от световната музикална сцена като Хюберт Табс, Чайна Моузес и други.

Горан Ташев работи в Софийски духов оркестър, често се изявява и в различни джаз клубове и в програми на БНР и БНТ. Създател е на саксофонен квартет „ГОРИ“, с който участва в концерта на ХІІ-ия Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8, където са удостоени с Втора награда за създадената специално за тях творба на Васил Бележков „Боса копа” за саксофонен квартет и симфоничен оркестър.

Михаил Шишков е музикант, който еднакво умело свири на клавир, китара и банджо, познат от предаването на БНТ „Нощни птици“, както и множество проекти на популярни български изпълнители.

Програмата на концерта ще предложи музикална разходка към Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. „Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, „Funny Face” са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в зала 1.

Билети може да закупите от Билетен център – НДК, Билетният център на Зала България или онлайн на www.tickets.ndk.bg