ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИНТЕРЕСНА ДЕТСКА ПРОГРАМА НА 33-ОТО ИЗДАНИЕ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

7 Nov, 2019

И тази година Новогодишният музикален фестивал обръща специално внимание на най-малките, които ще могат да станат част от 33-ото издание с тематичната програма за деца.

На 19 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ Детският хор на БНР ще представи коледния концерт „Бяла коледа“ с диригент Венеция Караманова и клавирен съпровод на Светлана Ананиевска. В програмата са включени коледни песни от европейски и български композитори. За над 55 годишната си концертна дейност Детски хор на БНР изнася над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове – от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и други народни песни.

Детската програма продължава със специалното събитие на 20 декември от 17:00 часа в зала 6 – „Деца свирят за деца“ в партньорство с Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Възпитаници на училището и техните преподаватели ще въведат в света на музиката публиката от деца и родители и ще им разкажат за музикалните инструменти и удоволствието да се свири на всеки от тях. Този образователен модул от фестивалната програма е с вход свободен и е част от събитията „Отворени врати” на НМУ „Л. Пипков”. 

Спектакълът на „Коломбина” – балет и танцов театър – „Пътешествието на Коломбина“ ще можете да видите на 20 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Спектакълът е по сценарий на Михаил Арнаудов, а хореографията е дело на ръководителя на балета Албена Арнаудова – дългогодишна звезда на Музикален театър „Стефан Македонски“ с богат опит на сцените в България и по света. В ролята на Коломбина се превъплъщава Йоана Арнаудова, а музикалният акомпанимент е на Мила Цанкова – флейта.

Последен от детската програма е Новогодишният концерт за квартет – матине за деца и възрастни на 28 декември от 11:00 часа в кино „Люмиер Лидл“ с участието на Струнен квартет КласикАрт, изключителната млада пианистка Виктория Василенко и Сара Чакърова - ударни инструменти, ученичка от Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Музикантите ще запознаят най-малките зрители с ансамбъла „квартет” чрез популярни произведения от Моцарт, Вивалди, Хайдн, Дворжак, Чарли Чаплин, Щраус, Чайковски и ще изсвирят премиерата на Клавирен квартет от Едуард Елгар, чрез който детската публика ще научи за ролята на пианото. Концертът ще бъде с мултимедия и както всички останали концерти на КласикАрт е своеборазен концептуален спектакъл с музика, слово, художествено осветление и специална тематика.

Билети за събитията от детската програма на Новогодишния музикален фестивал можете да закупите от касите на Билетен център – НДК или онлайн на www.tickets.ndk.bg