ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

С ПРАЗНИЧНИЯ НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ „СЕВЕРА И ЮГА – МУЗИКА ОТ ДВЕТЕ АМЕРИКИ“ ПОСРЕЩАМЕ 2021 ГОДИНА

12 Nov, 2020

Традиционният празничен новогодишен концерт на Национален дворец на културата тази година ще бъде под надслов „Севера и Юга” и ще се проведе в партньорство със Софийска филхармония. Негов диригент ще е маестро Емил Табаков, който във времето назад е бил и артистичен директор на фестивала, основан от именития български диригент Емил Чакъров, ученик на Херберт фон Караян и Мишел Глоц – един от най-известните продуценти на класическа музика в света.

Въпреки световната кризисна ситуация НДК възнамерява да проведе на живо Празничния новогодишен концерт на 1 януари  2021 г. в зала 1 от 18:30 ч.

НДК ще съхрани и цялостното издание на Новогодишния музикален фестивал през декември, като все още се обмислят различни варианти за провеждането му.

В Празничния новогодишен концерт „Севера и Юга” Фестивалният оркестър ще бъде достойно заместен от един от най-добрите ни оркестри – този на Софийската филхармония под брилянтното ръководство на маестро Найден Тодоров. 

Програмата, която Емил Табаков ще предложи тази година на ценителите, е музикална разходка през неговия респектиращ прочит на  Севера и Юга от класиката на Америка с творци като Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън през бродуейския мюзикъл на Гершуин, горещите ритми на аржентинското танго и мелодиите на Рио де Женейро. „Уестсайдска история“, „Порги и Бес”, „Funny Face” са само част от познатите и любими заглавия, които ще прозвучат в програмата.  За  публиката остава удоволствието да се наслади на най-добрите образци на американската музикална култура: класически симфонични пиеси, красиви оперни арии, традиционен джаз, огнен афро-американски фолклор.

Маестро Табаков е поканил и интригуващи гости солисти за изпълнението на всяка една пиеса, китара, банджо, саксофон и вокал ще допълват цветното музикално пътуване през различните страни на Америка.

Обединявайки майсторството на творци от различни епохи от „двете Америки”, концертът „Севера и Юга” е замислен от НДК и Софийска филхармония като послание и надежда за една по-добра година.

Билети може да закупите от Билетен център – НДК, Билетният център на Зала България или онлайн на www.tickets.ndk.bg