ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СПЕЦИАЛНИ СЪБИТИЯ, ПОСВЕТЕНИ НА НИКОЛАЙ ГЯУРОВ И КАРАЯН В 33-ТОТО ИЗДАНИЕ НА НОВОГОДИШНИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ

25 Oct, 2019

Тази година отбелязваме 90 години от рождението на големия оперен певец Николай Гяуров – един от най-големите оперни изпълнители, оставил ярка следа в програмата на Новогодишния музикален фестивал през годините. В тази връзка организаторите на фестивала в лицето на НДК предвиждат редица събития в негова чест.

На 16 декември от 17:00 часа в зала 4 ще се състои среща-разговор, посветена на певеца, с водещ музиковеда Екатерина Дочева.

„За Николай Гяуров е казано всичко. И нищо. Всичко, защото всяка негова стъпка от изключителната му оперна кариера се следеше от интенданти, диригенти, колеги-певци, критици, публика и се коментираше – писмено или устно. Материалите, посветени на неговите роли, на подхода му към всяка една от тях са публикувани буквално в цял свят. Незабравимите му сценични превъплъщения бяха обект на анализи и сравнения, на възторзи, на проницателни, вдъхновени и не толкова критически рефлексии. Стотици страници в книги, списания, вестници и интернет-сайтове се занимаваха с темата „Гяуров”. Нищо – защото изкуството му е безмерно, многостранно и дълбоко, съдържа в себе си пластове, предлага безкрайна проблематика, която и най-сериозни и известни личности в полето на оперната критика и публицистика не успяват да анализират до изчерпване“, споделя за него Екатерина Дочева.

Записи на концерти и спектакли на малко известни изпълнения на Николай Гяуров са част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал.
На 16 декември от 18:30 часа в кино „Люмиер Лидл“ ще можете да видите запис на концертно изпълнение от зала 1 на НДК от 1984 година на „Атила“ – опера от Верди, със солисти Николай Гяуров, Мари Крикорян, Никола Василев, Петко Маринов, Борис Богданов. Участват оркестър и хор на Софийската опера с диригент Владимир Гяуров - запис предоставен от  БНТ.

Документалният филм, посветен на Гяуров, „Неизвестното за световноизвестния” на сценариста и режисьор Станислава Калчева и оператора Иван Тонев ще можете да видите на 21 декември от 17:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Запис на спектакъл от Ла Скала, Милано, 1985 година на „Аида“ от Верди ви очаква на 22 декември от 17:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Солисти: Мария Киара, Лучано Павароти, Гена Димитрова, Николай Гяуров,  Хуан Понс, Паата Бурчуладзе. С участието на Хор и оркестър на Ла Скала, Милано, с диригент Лорин Маазел и режисьор Лука Ронкони.

Оперният рецитал на Мирела Френи и Николай Гяуров –  концертен запис от зала 1 на НДК от 1982 година, с участието на оркестър и хор на Софийската опера и балет с диригент Емил Чакъров, можете да гледате на 28 декември от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.

Още една годишнина се отбелязва през 2019 – 30 години от смъртта на Херберт фон Караян. Публиката ще може да види концертен запис от 1983 г. от гостуване на Виенската филхармония с диригент Херберт фон Караян в зала 1 на Националния дворец на културата. Прожекцията в кино „Люмиер Лидл“ на 27 декември от 19:00 часа е изпълнение на Брамс – Симфония №1 в до минор, опус 68.

Билети за записа на спектакъл от Ла Скала, Милано, 1985 година на  „Аида“ от Верди и концертния запис с участието на Херберт фон Караян можете да закупите от Билетен център – НДК и онлайн на www.tickets.ndk.bg.