ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

Братко Слънце, Сестро Луна | Франко Дзефирели на Киномания

19:00ч. 11.11.2019 Кино "Люмиер Лидл"

режисьор – Франко Дзефирели
продуцент – Лучано Перуджа
сценарий - Сузо Чеки д’Амико, Кенет Рос, Лина Вертмюлер и Франко Дзефирели
оператор - Енио Гуарниери
монтаж - Реджиналд Милс
музика – Донован
художник - Ренцо Монджардино
костюми - Данило Донати
продукция на VIC FILMS/EURO INTERNATIONAL FILM
копие – PARK CIRCUS
награди и номинации:
„Давид на Донатело” за режисура (поделена със Серджо Леоне за Долу главата)
Награда на Италианските киножурналисти за операторско майсторство
Номинация за „Оскар” за сценография
Номинация за БАФТА за костюми
в ролите:
Греъм Фокнър (Св. Франциск Асизки), Джуди Баукър (Клер), Лий Лоусън (Бернардо), Кенет Кранъм (Паоло), Лий Монтагю (Пиетро ди Бернардоне), Валентина Кортезе (Пика ди Бернардоне), Алек Гинес (папа Инокентий III), Адолфо Чели (консулът)Свети Франциск от Асизи е бил невероятно сложна и противоречива фигура, чието влиятие върху обществото в неговото време е била наелектризиращо. Дори и днес много хора са повлияни от неговите визионерски послания за универсална толерантност.
Животът в Италия от XII в. е бил много суров, но босоногият монах от Асизи без съмнение е имал смелост, вдъхновена от дълбоката му вяра, и е бил способен да надмогне тираничността на епохата.
Съвременното на създаването на филма хипи движение е повлияло доста на стила, в който Дзефирели и решил историята на Св. Франциск. В музиката популярния в онези години певец Донован аранжира древни италиански мелодии. Филмът е визуално красив по начин, неглижиращ нищетата на епохата. В началото Франциск, син на богати търговци, се наслаждава безгрижно на вино, жени и песни. Когато война и болести съсипват неговото село, той преживява мъчителна трансформация, достигнала своята кулминация в сцената с местния свещеник. Пред него Франциск сваля дрехите си и се отказва от дотогавашния си живот и семейство, за да се посвети на Бог. Най-драматичният момент е появата на Франциск пред папа Инокентий III, който му позволява да създаде свой религиозен орден.