ОБРАТНО КЪМ СЪБИТИЯ

ЛЯТНА КИНОМАНИЯ | КАК ДА БЪДЕШ ДОБРА СЪПРУГА

20:00ч. 08.08.2020 ПЛАТФОРМА А6

Франция, 2020, 109 мин.
режисьор – Мартен Прово
продуцент – Серж Аят
сценарий – Северин Уерба и Мартен Прово
оператор -  Гийом Шифман
монтаж – Албертин Ластера
музика – Грегоар Етцел
художник – Тиери Франсоа
костюми – Мадлен Фонтен
продукция на LES FILMS DU KIOSQUE
световен разпр. – MEMENTO FILMS
разпр. за България – БЕТА ФИЛМ
в ролите:
Жюлиет Бинош (Полет), Йоланд Моро (Жилбер), Ноеми Лвовски
(Мари-Терез), Едуар Баер (Андре Грюнвал), Франсоа Берлеан (Робер)
 
 
Полет ван дер Бек и съпругът й ръководят институт за домакини в Бьорш, Елзас, от дълги години. Тяхната мисия е да обучават млади момичета в това как да бъдат перфектните съпруги във времена, в които е прието жените да се подчиняват на съпрузите си.

Когато мъжът й внезапно умира, Полет поема нещата в свои ръце и установява, че училището е пред банкрут. Подготовката за популярния техен конкурс за най-добра домакиня, спонсориран от нашумяло ТВ шоу, тъкмо е в разгара си. Всичко това съвпада с националните протести през месец май 1968 г., променили френското общество, което е повод Полет и виталните й студентки да започнат да преосмислят приоритетите си.

Полет се събира със своята първа любов – Андре, и с помощта на ексцентричната си роднина Жилбер и строгата монахиня Мари-Терез успява да помогне на своите възпитаници да преодолят подчинения си статут в семейството и да се почустват истински освободени млади жени.

Как да бъдеш добра съпруга е забавна сатира на равенството между половете и свързаните с това предразсъдъци, които не са отшумели и сега, 50 години след случващото се във филма.