ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

11 НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ „ОСКАР” ПОЛУЧИХА ФИЛМИ ОТ ПРОГРАМАТА НА КИНОМАНИЯ 2019

13 Jan, 2020

След като 33-тата Киномания отбеляза едно от най-силните си издания през последните 10 години, Американската филмова академия обяви и своите номинации за „Оскар”, като 11 от тях са за филми от програмата на кинофестивала. Безпогрешният усет на продуцентите на Киномания за стойностното кино и през изминалата година не разочарова почитателите на седмото изкуство. Четири филма от селекцията на Киномания 2019 печелят 11 номинации за най-престижните награди в киното – „Оскар”.

В цели шест категории – за „Най-добър филм”, „Адаптиран сценарий”, „Монтаж”, „Сценография” и „Костюми” и „Поддържаща женска роля” - за първото място ще се бори „Джоджо Заека”.  Забележителната актриса Скарлет Йохансон, която е част от актьорския състав на филма, е номинирана освен за поддържащата си роля в  „Джоджо Заека”, и за водеща женска роля във филма „Брачна история”.

Филмът „Болка и величие” на знаменития испански режисьор Педро Алмодовар ще се бори за голямата награда в категория „Международен филм”, а за ролята си във филма, актьорът Антонио Бандерас е номиниран за Оскар в категорията „Водеща мъжка роля”.Още един филм от програмата на Киномания 2019 е сред фаворитите за „Оскар” в категорията „Международен филм”. Това е френската продукция „Клетниците” на режисьора Ладж Ли.

Впечатляващата актриса Рене Зелуегър заслужено отнася номинацията за „Водеща женска роля” за превъплъщението й в звездата Джуди Гарланд във филма „Джуди”. Филмът е отличен и с номинация за „Оскар” в още една категория – „Грим и прически”.

Официалната церемония по връчване на наградите „Оскар” ще бъде на 10 февруари.