ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

77 ЗАГЛАВИЯ НА ТРЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ MASTER OF ART

3 Apr, 2018

Между 12 и 30 април в София, Пловдив и Варна ще бъдат представени77 заглавияот цялсвят, 10 от които са български. Всички те саобединени във филмовия фестивал "Master of Art",посветенна големите имена в световното изкуство и култура. Той се провежда затретапоредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа, а Националният дворец на културата отново е негов съорганизатор.
Това обясни на пресконференцията по повод събитието създателят му- журналистът, режисьор и продуцент Найо Тицин.
Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми затворци като:Бярке Ингелс,Кент Нагано,Василий Кандински,Марк Шагал, Антоан Дьо Сент-Екзюпери, Жан Нувел, Лев Толстой, Салвадор Дали, Мария Калас, Мстислав Ростропович, Микеланджело, Чарли Чаплин, Карлос Саура, Оскар Кокошка, Етгар Керет, Кент Нагано, Иван Андонов, Петър Попйорданов-Чочо, Рем Колхаас, Аугуст Стринберг, Начо Дуато, Роберт Ван Хюлик,Антонио Сегии много други. 
Сред филмите във фестивала има носители на награда за най-добър документален филм на фестивала в Кан–“ЛИЦА, МЕСТА”/ “VISAGES, VILLAGES” (2017), номинирания за „Оскар” за най-добър документален филм 2017 –“ЖИВОТЪТ КАТО АНИМАЦИЯ”/ “LIFE, ANIMATED” (2016) и други филми, селектирани по най-престижните кино фестивали във Венеция, Берлин, Сънданс, Торонто и др.
Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години, като чрез това ке.се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери.
Тазгодишното издание има още две нови категории: „изкуство за деца” и “кулинарно изкуство”. За първи път фестивалът ще се провежда едновременно в три града - София, Пловдив и Варна. 
Прожекциите на филмите са разпределени в София-„Люмиер Лидл”, „Одеон”,эДом на Киното,эCine Grand в Park Center,Културен център "G8"иЕвро Синема; в Пловдив - Lucky Дом на киното; във Варна-ФКЦ иContemporary Space, Cinema Room.
Събитието се организира от НДК, продуцентска компания “СПОТЛАЙТ”, Фондация “Мастер оф Арт”,програма „Култура” на Столична община иФондация "Америка за България".
Билетите вече са в продажба на цени от 8 и 6 лв., а всички закупили MASTER PASS (на цени от 32 лв. и 24 лв. за ученици и пенсионери) ще получат достъп допрожекциите в кината„Люмиер Лидл”, „Одеон”, G8, Евро Синема и Дом на Киното. Местата на притежаващите MASTER PASS не са запазени и е необходимода се заявят най-късно 15 минути преди прожекция.ЗакупилитеMASTER PASSучастват в томбола за наградата аудио тонколонка Bose SoundLink Micro.
Фестивалът ще се проведе в периода 12-30 април в София, по временаБългарското Европредседателство.