ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БЪЛГАРСКОТО КИНО ОТПРАЗНУВА СВОЯТА 105-ГОДИШНИНА В КЛУБ 1 НА НДК

14 Jan, 2020

НДК и Клуб 1 бяха домакини и партньори на отбелязването на 105-годишнината на българското кино. Това се случи в Деня на българското кино- 13 януари. Инициатива бе на Националния филмов център, а освен НДК, партньор бе и Столична община. В събитието участваха и министърът на културата Боил Банов, заместник министрите на културата Румен Димитров и Амелия Гешева, много режисьори, актьори, кинокритици, журналисти и известни лица от кино индустрията в България.

„Това е празник на най-уникалното изкуство, най-бързоразвиващото се, най-мащабното, най-личното, най-интимното, най-страшното, най-вдъхновяващото”. С тези думи министърът на културата Боил Банов приветства хората, свързани с киното и им пожела да продължават да творят неспокойно, тъй като спокойствието не е присъщо за превенето на кино.

„Ние в НДК не можем да си представим, че бихме могли да съществуваме без кино и ето затова ние сме, смятам, най-видимата платформа за разпространение на българско кино. Знаете, че нашият фестивал Киномания през последните години винаги започва с български филм и това е нашият скромнен принос за популяризирането на вашето творчество.” С тези думи председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков, приветства присъстващите в залата. Той добави още, че киното има възпитаваща роля, която формира следващите поколения българи и визията на страната ни в чужбина.

 „Това е специален ден за всички нас, защото София е град на киното. Преди 123 години дойде това велико изкуство в нашия град и днес ние не можем да си представим София и нейните хора, нейния културен живот, без киното.”, заяви заместник-кметът на София – Тодор Чобанов.

Директорът на Националния филмов център Жана Караиванова сподели, че институцията е финансирала 87 проекта за филми, 78 киносалона, 15 кинофестивала и 30 разпространители. Тя пожела нестихващо вдъхновение и успех на българското кино.