ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

БОРИСЛАВ ВЕЛКОВ: НДК- НОВАТА ТВОРЧЕСКА И КОНГРЕСНА ДЕСТИНАЦИЯ НА ЕВРОПА

11 Юни, 2018

„НДК вече е един от най-добре развитите и модерни културни и конгресни центрове в Европ. В настоящия момент в НДК се провеждат всички значими локални и национални филмови фестивали, излъчва се много кино.” С тези думи започна изказването си председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков по време на пресконференцията на Третия фестивал на италианското кино в България. НДК е основен партньор на събитието.  „Изключително опасно е да се ходи на италиански филмов фестивал, преди човек да си е направил планове за лятото”, пошегува се Велков и отбеляза още: „когато става дума за кино и за това как да живеем щастливо, Италия е един изключителен пример”. 

Председателят на борда каза още, че след обновяването и след Председателството НДК наистина би могъл да претендира да бъде една от най-добре развитите творчески дестинации на Европа. Киноиндустрията и най-различните й проявления имат огромен потенциал да организират  много събития и НДК е една прекрасна сграда, която да поеме голяма част от тях. 

Велков  изрази готовност НДК да бъде домакин с всичките си зали и пространства на мащабно представяне на Пулия, както и на всички други области на Италия, защото „това е смисълът на Европейския съюз – да обменяме не само стоки и капитали, но и дух и енергия”, заключи Велков.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България започва днес и ще продължи до 16 юни 2018 г., като основна част от филмите ще се прожектират в кино „Люмиер Лидл”. Фестивалът ще бъде открит тази вечер в 18:30 ч.  с комедията QuoVado? („Накъде съм тръгнал?“) в кино „Люмиер Лидл“.
„Партньорството между България и Италия в областта на културата винаги е било добро. Приветстваме всяка една инициатива. Само след  дни ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество, който ще помогне финансирането между филмови копродукции между област Пулия и България”, отбеляза на свой ред и зам-министърът на културата Румен Димитров.

Сред филмите, които ще бъдат представени в кино „Люмиер Лидл” и „Дом на киното’’, са непоказвани до момента в България италиански ленти, заснети в Пулия като: „Un Natale al Sud“ („Коледа на Юг“), „Nonc’è campo“ („Без покритие“), „Seimaistatas ulla Luna?“(„Била ли си на Луната?“), „Matrimonioal Sud“(„Сватба на Юг“), „Lacenadi Natale“(„Вечерята на Коледа“), „Chim’havisto?“ („Кой ме е видял?“), „Lorochi? („Те кои?“), „Laguerradeicafoni“(„Войната на неудачниците“).
Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия и се реализира в сътрудничество с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.
 
Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „Fare Cinema“ – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.