ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ДЕСЕТИЯТ ACT ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР ОТНОВО ИЗБРА ДНК ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА СИ

14 Oct, 2020

Десетия юбилеен АСТ фестивал за свободен театърза поредна година се спря на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс като едно оталтернативните места, където да представи част от програмата си. Домакин на един от спектаклите тази година ще е и Театър Азарян.
 
2 международни уъркшопа на водещи артисти от независимата европейска сцена и 6 спектакъла с нестандартен авторски почерк върху глобални теми, както и върху изцяло човешки, интимни въпроси, ще зарадват публиката през октомври.
 
Първият уъркшоп е предвиден за 17 и 18 октомври. В негоучастниците ще имат възможност да опознаят в дълбочина работата на берлинската хореографка Саша Валц, водени от Михал Муалем, танцьор, асистент и сътрудник на хореографката.Всеки от двата дни ще има различен фокус, но идвете срещи ще се допълват една друга.
Михал Муалем ще направи и индивидуален соло пърформанс, наречен, Plonter, в деня преди уъркшопите – 16 октомври от 19:30 часа.
На20 и 21 октомври уъркшоп ще има и испанската хореографка и танцьорка Олга Алварез, основател на компанията La Taimada. Уъркшопът акцентира върху присъствието и чувствеността и енасочен към танцьори, актьори и циркови артисти, както и към всеки, който е любопитен и отворен към работа с тялото.
La Taimada ще представи спектакъла Целувката и Пиета(21 октомври) с хореограф и режисьор Олга Алварез, койторазкрива пътя на двама души през самота, отчаяние и нежност. Целувката и Пиетата са два силни образа от историята на изкуството: любов и състрадание. По особен начин те обединяват историята на човечеството: прегръдката, която утешава, и тази, която носи смъртта.
На 19 октомври Ива Свещарова, Вили Прагер и Мартин Щиферман ще търсят отговор на въпроса какъв може да бъде по-добрият живот, в българо-немската продукция A Better Life. Фокусът е върху историите на възрастни немски граждани, живеещи в бедност, които се преместват в България, и млади българи, установили се в Германия, за да работят в областта на медицината и социалните услуги.
 
Темата за личната история е в центъра на автобиографичнияпърформанс на Ана Мендеш Автопортрет (Португалия/Великобритания/Швеция), който публиката може да види на 22 октомври. С течение на годините Мендеш събира детайли от личния си живот и си поставя въпроса за ролята, която играе наследството в нашия живот.

Отново на 22 октомври, но в друго пространство на НДК – сцената на Театър Азарян, ще бъде представен не по-малко интригуващият спектакъл Тяло хвърлено под ъгъл към хоризонта с режисьор Василена Радева. Тежка диагноза дава шанс на четири жени да станат по-добри версии на самите себе си, да наредят правилно приоритетите си, да осмислят живота си и да се отдадат на любовта, мечтите и порива към щастие. Тук, сега, веднага, когато никой не знае какво го чака.

Спектакълът Борхестриптих е българското предложение в рамките на Аст фестивала, което ще бъде показано на 23 октомври. Автор на спектакъла е Ясен Василев и Стъпва върху три разказа на Хорхе Луис Борхес – „Смърт и компас”, „Вавилонската библиотека” и „Другият” – които наслагва един върху друг заедно с елементи от биографията на писателя. Четирима изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи.

АСТ Фестивал за свободен театър 2020 се финансира от Министерство на културата на Република България, Столична община и Национален фонд „Култура“.

Проектът се осъществява и с финансовата подкрепа на Френски институт в България и Гьоте-Институт България.

Медийни партньори на събитието са Actualno.com, Sofialive.bg, Лицата на града, Delo.bg, Jasmin.bg, Stand.bg, Kafene.bg и списание ВИЖ!


Билети за всички спектакли може да закупите от касите на НДК, както и онлайн на: www.tickets.ndk.bg

Цялата програма за октомври в ДНКи Театър Азарян може да откриете на www.ndk.bg