ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАД 60 ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМА ЗА ИЗКУСТВОТО ГЛЕДАМЕ ПРЕЗ АПРИЛ

20 Mar, 2017

Между 20 и 30 април в кино „Люмиер Лидл” ще бъдат представени над 60 документални филми от цял свят, посветени на големите имена в световното изкуство и култура. Те са обединени във филмовия фестивал MasterofArt, който се провежда за втора поредна година и е единствен по рода си в Югоизточна Европа.

Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни, а сред големите творци, на които са посветени филми, са: Клод Моне, Йеронимус Бош, Пикасо, Ян Флеминг, Йосиф Бродски, Дейвид Линч и много други.

Целта на феста е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни арт продукции създадени по света след 1-ви януари 2015 г. По този начин фестивалът се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции в тези сфери. Тазгодишното издание има и две нови категории: „съвременно изкуство, арт инсталации и протестно изкуство” и „арт видео игри”.

„Мисията на „Master of Art” съвпада с тази на НДК - да даваме алтернатива на масовата култура, като представяме филми и проекти на независими продуценти и режисьори и създаваме възможност за срещи на професионалисти в сферата. За кратко време събитието се утвърди и като форум за развитие на млади таланти от училищата по изкуствата и се стреми да им създаде възможности за стимулиране на творческите им изяви”, каза изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош.

Прожекциите са в кината „Люмиер Лидл” и „Одеон”,G8 и Евро Синема.

Събитието се организира от НДК, продуцентска компания “СПОТЛАЙТ”, и фондация "Мастер оф Арт".

Повече за конкурсната програма и промоциите за фестивала може да видитеслед началото на април ТУК.