ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК ОТКРИВА “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” С НЕВИЖДАН ИНТЕРАКТИВЕН МАПИНГ

5 May, 2016

Всеки посетител ще може да създава музика на живо с първия електронен музикален инструмент в света

С невиждан интерактивен мапинг Националният дворец на културата (НДК) ще открие тазгодишното издание на фестивала “Салон на изкуствата” на 11 май. Уникалният проект, по идея на Полина Герасимова, ще бъде прожектиран върху фасадата на Двореца, като в него се смесват технологии с почти век разлика. Началото на мащабното събитие е точно в 21:00 ч., като всеки от присъстващите ще може сам да създава музика на живо с първия в историята електронен музикален инструмент - теремин. Освен всичко останало, зрителите ще могат и да сменят визуализациите, които ще се прожектират в реално време. 

Музикалният инструмент Теремин е измислен от физика Леон Теремин преди около 90 години и с него може да се свири без дори да бъде докосван. Инструментът работи на принципа на електромагнитните вълни, излъчвани от човешкото тяло, и разполага с две антени. Дясната ръка се движи от и към вертикалната антена, променяйки тона на инструмента, докато лявата ръка се движи от и към хоризонталната антена, с което се контролира силата на звука. 

На събитието, освен генерирания от теремина звук, участниците ще могат да се пробват да създават ритъм на живо. Всеки един бийт и тон от теремина ще съответстват на различна визия, която в реално време ще бъде прожектирана на фасадата на НДК. И за да е пълно удоволствието всеки, който създава музика, ще се вижда на огромен екран, част от визията върху фасадата.

Любопитен факт е, че на теремин в България свири само един човек - Димо Стоянов от група П.И.Ф., който ще направи музикална изненада, непосредствено преди интерактивното удоволствие за присъединилите се към празника.