ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 09–15 СЕПТЕМВРИ

9 Sep, 2019

/09 септември - понеделник/
На 9 септември от 19:00 часа сцена Backstage, Театър Азарян, ще даде началото на новия театрален сезон с великолепния спектакъл „Животът е сън”. Той е мрачна приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите схеми и манипулации. В една мутирала, радиоактивна реалност се ражда едно същество и бива изоставено само - но какво е то - затворник, принц? Кое превръща човека в чудовище, как мутира човешкото в човека? Ако зрелостта в един свят на чудовища се манифестира в това да се превърнеш в чудовище, тогава какво бъдеще си отглеждаме? Какъв е светът, който сънуваме, какъв е сънят, който живеем?
 

/10 септември - вторник/
На 10 септември /вторник/ в зала 8 от 13:00 часа ще се проведе конференция по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Събитието е организирано от Министерство на културата.
 

/11 септември – сряда/
Корейски танцов маратон ви очаква на 11 септември /сряда/ от 19:30 часа в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс. „Корейски танцов маратон“ е турне в България на водещи танцови трупи от Република Корея в сферата на съвременния танц. Турнето ще премине през четирите големи български града София, Пловдив, Варна и Бургас. „Корейски танцов маратон“ е инициатива на корейската организация „Korea Dance Abroad“, популяризираща корейското танцово изкуство по света, с подкрепата на Съвета по изкуствата на Корея. Турнето се осъществява с местното партньорство на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в София, НОЩ/Пловдив, Младежка фондация „Аморфа“ във Варна, Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ в Бургас. Входът е свободен.
 
„Консервативни ли са българите 30 години след 1989 г. ? Отговорът ще научите в Литературен клуб „Перото” на 11 септември между 14:00 и 21:00 ч., когато ще се проведе дискусия, организирана от Институтът по социология „Иван Хаджийски”.
 
Детският мюзикъл „Let us sing! Да пеем!” ще завладее кино „Люмиер Лидл” на 11 септември от 20:00 ч. Изкушени от възможността да се превърнат в истински звезди на кастинг се явяват мнозина участници, като всеки от тях пристига с надеждата да грабне шанса на живота си! Пъстра палитра от персонажи, с различни характери и съдби се оказват главни действащи лица в едно незабравимо творческо приключение, заради своята най-велика страст - ПЕЕНЕТО!
 

/12 септември - четвъртък/
В Театър Азарянсцена Backstage на 12 септември от 19:00 часа публиката ще може да гледа спектакъла „Косвени щети“. Представлението на талантливата режисьорка Максима Боева е по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич - „Войната не е с лице на жена”. Във време на война, жените говорят за борбата да създадеш свой нов бит във всекидневие, което е противно на женската им природа и на изградения им светоглед. Възможно ли е обаче в свят на убийства да съхранят и „женското” в себе си?
 
В същия ден /12 септември/ bTV ще отпразнува старта на есенния телевизионен сезон. Събитието е с покани и ще се проведе от 19:30 ч. на Лятна сцена НДК.
 

/13 септември - петък/
Уникалната култура на Изтока, пречупена през специфичното бойно изкуство „Боен танц”,  ще се пренесе на сцената на Театър Азарян на 13 септември от 19:00 ч. Създавайки равновесие между човешкия импулс за движение и покоя, чрез техниките на бойния танц изпълнителите от „Джао Лян” развиват темата за духовното у човека. Психологическите търсения връщат бойното изкуство към неговата същност, така че то да не се разглежда само като състезателен спорт.
 
Rooftop Connections 2019 Vol.2 ви очаква на 13 септември от 21:00 часа на терасата на зала 10 в НДК. Rooftop Сonnections са поредица от алтернативни партита на върха на емблематични сгради и пространства в София, които имат за цел да преобразят културния живот на столицата.
 

/14 септември – събота/
Сцената на кино „Люмиер Лидл” ще бъде завладяна от музика на 14 и 15 септември, когато ще бъде домакин на Международния фестивал за изпълнители София Гранд При. Вокалните изпълнители и инструменталисти ще се състезават в категориите поп, джаз и фолклор.
 

/15 септември – неделя/
Писмен изпит от конкурса за съдии по вписванията, организиран от Министерство на правосъдието, ще се проведе в зала 3 на НДК на 15 септември от 10:00 ч.
 
Документалният спектакъл АПАРТ Ви очаква на сцена Backstageв Театър Азарян на 15 септември от 19:00 ч. Постановката е по текстове и интервюта на едни от най-значимите български режисьори и актьори: Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова, Гергана Кофарджиева, Никола Петков, Красимира Казанджиева, Стефан Германов, , Христо Домусчиев и др.