ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 11-17 ЮНИ

8 Юни, 2018

11 ЮНИ /ПОНЕДЕЛНИК/
На 11 юни (понеделник)от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото” е представянето на книгата „От първо лице за някои служби” на Владимир Константинов. Авторът ни пренася назад във времето, за да разкаже от първо лице за живота като разузнавач в Рим през Студената война, за дейността на българското разузнаване и дипломация и превръщането им в заложници на политическите игри на Прехода, за т.нар. „българска следа“ в атентата срещу папа Йоан Павел II.
 
В понеделник (11 юни) от 15:30 до 16:30 в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе затворено събитие. 
 

QUO VADO?
11 юни | 18:30 | кино „Люмиер Лидл“| 3-и фестивал на италианското кино в България
Италия, 2016 г., 86’, реж.Дженаро Нунцианте  
С участието на: Кеко Дзалоне (Лука Медичи), Лино Банфи, Елеонора Джованарди, Соня Бергамаско, Лудовика Монуньо, Маурицио Микели, Нини Брускета, Себастиян Дучо
италиански/български субтитри, жанр: комедия
Кеко е бил отгледан от баща си с мита към държавната служба. На почти четиридесетгодишна възраст живее живот, който винаги е считал за идеален – ерген, презадоволен и почитан от майка си и от дългогодишната си приятелка, за която няма никакво намерение да се ожени, живее с родителите си, нает е на пълен работен ден с безсрочен договор в областната централа по „Лов и риболов”, където работата му се състои в това да бие печати, докато седи удобно на бюрото си. Но промените застигат и Кеко. Въвеждат реформа в областните провинции, която го сварва неподготвен – неговият статут на необвързан, сравнително млад мъж, го прави подходящ за „доброволното” му напускане вместо принудителна „отпуска”.
 

КОЛЕДА НА ЮГ
11 юни | 20:30 | кино „Люмиер Лидл“| 3-и фестивал на италианското кино в България
Италия, 2016 г., 90’, реж. Федерико Марсикано
С участието на: Масимо Болди, Биаджо Ицо, Анна Татанджело, Паоло Контичини, Дебора Вила, Барбара Табита, Енцо Салви, Лоредана Де Нардис, Симоне Пачело, Рикардо Дозе, Джулия Пена
италиански/български субтитри, жанр: комедия
Пепино, карабинер от Милано, и Амброджо, цветар от Неапол, заедно с обичните си съпруги – Бианка и Челесте, празнуват Коледа в една и съща туристическа местност.  Там откриват, че децата им (Рикардо и Симоне) са гаджета с момичета на тяхната възраст, но единственият проблем е, че връзката им е онлайн. Така Пепино и Амброджо убеждават децата си да участват в събитието за срещи на „Купидон 2.0“ - приложението за срещи, благодарение на което се ражда нова любов сред младите хора.
 

12 ЮНИ /ВТОРНИК/
Концертът на чаровната и талантлива френска поп-соул звезда IMANY е на 12 юни от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Кадифеният глас на IMANY бързо и естествено я превърна в любимка на публиката не само у нас, но и по света. Гостуванията ѝ са истински празник за българските ѝ почитатели, които винаги я посрещат топло и сърдечно.
 
На 12 юни от 09:00 до 17:30 часа в Литературен клуб „Перото” ще има затворено събитие за посетители.
 
БЕЗ ПОКРИТИЕ
12 юни | 18:30 | кино „Люмиер Лидл“| 3-и фестивал на италианското кино в България
Италия, 2017 г., 95’, реж. Федерико Моча  
С участието на: Ванеса Инконтрада, Клаудия Потенца, Корадо Фортуна, Джанмарко Тоняци, Нева Леони, Леонардо Пацали, Елеонора Гаджеро, Беатриче Арнера, Марко Тодиско
италиански/български субтитри, жанр: комедия
 
Учителката Лаура, отдадена на работата си и вдъхновителка на млади умове, организира за класа си пътуване до селце в Пулия, където живее и твори известният на международно ниво артист Гуалтиеро Мартели. Заедно с колегата си, Алесандра, Лаура тръгва на път с автобус, пълен с  ученици. Щом пристигат в селцето, младежите, които са постоянно на телефоните си и получват различни известия, са първите, които осъзнават, че там „няма покритие“!Двете учителки също са притеснени от това технологично „затъмнение“. Лаура не знае как да се свърже със съпруга и дъщеря си, които я чакат вкъщи. Едноседмичното посещение с културна цел ще се превърне в трудно изпитание на въздържание от смартфоните. 
Потиснатият инстинкт на спонтанна комуникация  ще предизвика непредвидени реакции, неизречени тайни и нова любов.
 
БИЛА ЛИ СИ НА ЛУНАТА?
12 юни | 20:30 | кино „Люмиер Лидл“| 3-и фестивал на италианското кино в България
Италия, 2015 г., 90‘, реж.Паоло Дженовезе
С участието на: Лиз Солари, Раул Бова, Симоне Дел‘Анна, Джулия Микелини, Пиетро Сермонти, Дино Абреша, Нино Фрасика, Сабрина Импачаторе, Нери Маркорè, Роландо Равело, Серджо Рубини
италиански/български субтитри, жанр: комедия
Гуя е на 30 години от италиано-испански произход, работи в престижно международно модно списание, кара супер луксозна бърза кола, пътува с частен самолет и живее между Милано и Париж. Има всичко или поне така си мисли, докато, след смъртта на баща си не наследява старо и забравено от Бога имение в Пулия, където като малка е прекарвала всички лета. Там среща Ренцо – привлекателен местен селянин. Разбира, че единственото, което ѝ липсва, е любовта – истинската любов. И когато щастието е на крачка от нея, не знае как да го достигне.
 
 
13 ЮНИ /СРЯДА/
Представянето на книгата „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“ ви очаква на 13 юни (сряда) от 18:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Автори на „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“ са Димана Трънкова и Антони Георгиев.България и Източна Европа са пейзажите, на чиито фон се развива действието на „Историкът“ (2005) и „Земя на сенки“ (2017), световните бестселъри на американската писателка Елизабет Костова. Някои от описаните места са действителни, други са старателно изобретени чрез слепянето на късчета от действителността. „Shadow Journey: A Guide to Elizabeth Kostova's Bulgaria and Eastern Europe“ е великолепно илюстриран пътеводител към действителните и въображаеми места, събития и реалии в двата романа на Костова. Книгата е вълнуващо пътешествие в комунистическа България, Румъния на Дракула, подземния Истанбул, в могъщи планини и традиционни села, тя разкрива стари и нови митове и легенди, национални травми, кулинария и особености. Пътеводителят е ключ към романите на Костова и към самата България и Източна Европа. Той е с практическа информация за пътешествениците.
 
На 13 юни в НДК (етаж 3, център)от 18:00часа ще бъде официалното откриване на финалната изложба от 39-то Биенале за младежка фотография под патронажа на FIAP, както и награждаването на отличените колекции и индивидуални творби. Младежкото биенале на FIAP (Международната федерация за фотографско изкуство) е най-престижният конкурс в света за младежка фотография. В биеналето се включиха 452 автори от 18 държави. Изложбата от биеналето ще е експонирана в пространствата на НДК до 22 юни, тя е част от Културната програма на Председателството на страната ни на Съвета на Европа.
 
 
РУДИ ВАЛЕНТИНО
13 юни | 20:00 | кино „Люмиер Лидл“| 3-и фестивал на италианското кино в България
Италия, 2018 г., 90’, реж.Нико Чирасола
 
С участието на: Пиеро Мазоти, Татяна Лутер, Клаудия Кардинале, Никола Ночела, Лука Чирасола, Розария Русо, Челесте Кашаро, Алесандро Хабер
италиански/български субтитри, жанр: комедия
 
Руди Валентино разказва, между реалност и фантазия, завръщането през лятото на 1923 г. на Родолфо Валентино в Кастеланета, негововият роден град. Историята обаче започва в наши дни. В един малък театър в малко градче в Пулия, аматьорска трупа репетира за спектакъла „Звездата на звездите“ – най-големият секс символ на света. Спектакълът e режисиран и игран от основния комик, тромав и оживен персонаж, който обаче показва голяма страст и отдаденост към звездите. Изведнъж репетициите биват прекъснати от видение – мъж и жена, облечени елегантно с дрехи от 20-ти години, се появяват на сцената. Той твърди, че е Родолфо Валентино, придружен от втората си жена Наташа Рамбова, че се е върнал в Кастеланета, за да се види със семейството си и да сбъдне голяма си мечта. Когато комикът отстъпва сцената на неочаквания гост, магически тя заедно с цялата сценична постановка оживяват. И така от начало, в което се говори за „комедия на недоразуменията“, спектакълът постепенно се превръща в интимно пътуване в чувствата и в самотата на „Звездата“. Родолфо Валентино, придружен от цялата трупа актьори, в които започва да разпознава членовете на своето семейство си, ще извади на бял свят с тяхна помощ чрез това завръщане в родния си дом всички конфликти и болка, които съпътстват живота му. Ще се срещнем с „човека“ Валентино, който се бори със „Звездата на звездите“, за да преоткрие така желания вътрешен мир.
 
 
14 ЮНИ /ЧЕТВЪРТЪК/
Концерт на Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир ви очаква на 14 юни (четвъртък) от 20:00 часа в зала 1.
 
Традиционният годишен концерт на ЧОУ „Св. София” е на 14 юни  (четвъртък)от 18:30 часа в зала 2 (Театър Азарян).
 
PURE DNK е визуална инсталация, част от потапящия интерактивен пърформанс. PURE на артиста Християн Бакалов, представен на 14-и юни в ДНК-пространството за съвременен танц и пърформанс.
 
Презентации на детски образователни книги ще има от 17:30 до 19:30 часа на 14 юни (четвъртък) в Литературен клуб „Перото”.
 
На 14 юни в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”) от 19:00 часа е спектакълът на Балетна и танцова школа „Бисер” при Народно читалище „Г.С. Раковски - 1927”.
 
 
15 ЮНИ /ПЕТЪК/
Представянето на сборника с хумористични разкази „Пайсе, Европо... Идем” (изд. „Персей”) е от 19:00 часа на 15 юни (петък) в Литературен клуб „Перото”.
 
Конкурс за детско-юношески филми „СинеСофия”, организиран от Френски лицей „Виктoр Югo ще се проведе на 15 юни от 15:00 до 21:00 часа в зала 11 на НДК (кино „Люмиер Лидл”).
 
 
16 ЮНИ /CЪБОТА/
Първият концерт от Фолклорна танцова панорама - 2018 в София ще се състои на 16 юни в зала 1 на НДК от 14:00 часа с участието на: Национално училище за танцово изкуство (НУТИ), Академичен фолклорен ансамбъл при Студентски дом, Фолклорен ансамбъл „Граово“, Перник, Фолклорен ансамбъл „София 6“, както и Ансамбъл „Фолклорика“. Фолклорна танцова панорама 2018се организира от Фондация „Българско танцово изкуство”.
 
Вторият концерт от Фолклорна танцова панорама 2018 ще е на 16 юни в зала 1 на НДК от 19:00 часа с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Фолклорен ансамбъл „Балкан“, Студентски ансамбъл „Зорница“, Танцов ансамбъл „Кремиковци“ и Ансамбъл „Средец“.
 
На 16 юни от 12:00 до 15:00 часа в Литературен клуб „Перото” ще има затворено събитие за посетители.
 
 
17 ЮНИ /НЕДЕЛЯ/
Награждаването на победителите в 35-ия Национален конкурс за детско литературно творчество на програма „Христо Ботев“ на БНР - „Искри“ 2018 ви очаква на 17 юни от 09:00 до 12:00 часа в Литературен клуб „Перото”. Конкурсът не налага задължителна тема, участниците сами могат да изберат и жанра – приказки, разкази, стихотворения, дори и гатанки.Спечелилите се определят от опитно литературно жури. Отличените деца са от цяла България, както и българчета, живеещи извън пределите на страната ни, а благородната му мисия е да събира и насърчава децата, които обичат да пишат.
 
Благотворителният концерт „Дари здраве на Коко” ще се състои на 17 юни (неделя)от 12:00 часа в зала 11 на НДК(кино „Люмиер Лидл”).