ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 27 НОЕМВРИ – 03 ДЕКЕМВРИ

26 Nov, 2017

27 НОЕМВРИ /ПОНЕДЕЛНИК/

„АЗ, СИЗИФ“
27 ноември 2017 | 19:30 ч.
„Всяка съдба може да се превъзмогне с презрение.”
„Митът за Сизиф” от Албер Камю
Режисура и драматургия: Веселка Кунчева
Сценография и кукли: Мариета Голомехова
Музика: Христо Намлиев
Хореография: Мария Димитрова
Осветление: Веселин Христов
С участието на Стоян Дойчев
Текстът в спектакъла се изпълнява от Леонид Йовчев
„В спектакъла „Аз, Сизиф” изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си. Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.”
Веселка Кунчева
 
Представяне на книгата „Целта е върхът“ от Петер Хабелер ви очаква на 27 ноември (понеделник) от 18:30 часа в клуб „Перото“. Тази забележителна книга ни превежда по пътя на най-известния австрийски алпинист от родните му цилерталски планини през най-трудните стени на Алпите до най-високите върхове в света и описва всички най-вълнуващи моменти в живота му: триумфи и поражения, близки срещи със смъртта, приятелства и раздели. Тя е и искрен разказ за родолюбието, себепознанието и вътрешната убеденост, която, отново и отново, го дърпа към върховете.
 

28 НОЕМВРИ /ВТОРНИК/

Ансамбъл „Чинари“
представя нов авторски спектакъл в навечерието на 25-тата си годишнина! „МИСТИЧЕН РИТЪМ“ е най-новият авторски спектакъл на ансамбъл „Чинари“. Той ще бъде представен за първи път на 28 ноември от 19:30 часа в зала 1.
 
Силует на една любов“ е музикално поетичен мултимедиен спектакъл-концерт, който можете да видите на 28 ноември (вторник) от 19:00 часа в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. В програмата ще чуете музика от Астор Пиацола, Любомир Денев,Емил Табаков , Едит Канат де Шизи , Лео Брауер, Челсо Мачадо и други.
 
Литературен клуб „Перото“ представя „Поетични вечери – спомен за българските писатели“. На 28 ноември (вторник) от 19:00 часа ще можете да присъствате на литературно-музикалната композиция „Едно необикновено приятелство“ по стихове, писма и спомени на Димчо Дебелянов и Николай Лилиев.
 

29 НОЕМВРИ /СРЯДА/

Модерен балет номер едно в Русия отпразнува 30 години от създаването си с нов шоу-спектакъл „ШАНТАВ СЪН“! Българската публика ще има удоволствието да види новата програма на „ТОДЕС“ на 29 ноември от 20:00 часа в зала 1 на НДК. Сюжета на спектакъла разказва как един ненадеен сън в чакане за полет може да ни отведе навсякъде по света, без дори да напускаме летището. По време на концерта си у нас „ТОДЕС“ ще пренесат публиката в паралелно измерение на най-шантавите сънища, които динамично сменят сценарии, настроения и географски ширини. Заедно с танцьорите, зрителите ще пропътуват през Русия, Египед, Дивия Запад, далечния Изток и много други интригуващи дестинации. Емоционалният заряд на всеки танц в зрелищния спектакъл е тотално различен и ще накара публиката да усети целия спектър на човешките чувства. Зрителите ще имат възможността да съпреживяват бурните страсти на всяка от историите в приказния сън на „ТОДЕС“, възхищавайки се на изяществото на хореографията, енергията на танцьорите и хумористичните етюди!
 
Издателство „Ентусиаст“ представя книга „Смисълът“ на Людмила Филипова – 29 ноември, 19:00 часа в зала 42.
 
ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард
Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК
29 ноември | сряда | 19:30 ч.
идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
сценична среда: Тита Димова-Вантек
участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова
„ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.
Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.
Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.
Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.
--
С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министрество на Културата на България.
Билети:  12|8 лв.
 

30 НОЕМВРИ /ЧЕТВЪРТЪК/

Среща-разговор с проф. Елисабет Оксфелт /Норвегия/ на тема „Мигрантската литература в скандинавските страни и образът на „другия“ ще се състои на 30 ноември в клуб „Перото“. Поводът 25-годишнината от създаването на специалност „Скандинавтика“ към СУ.
 
Хендмейд фест – събитието за ръчно правени изделия отново ще гостува на НДК в дните от 30 ноември до 5 декември на етажи 0-2 от 10:00 до 20:00 часа.
 

01 ДЕКЕМВРИ /ПЕТЪК/

В първия ден на декември ви очаква постановката на режисьора Стилиян Петров – „Корабът нощ“ –  19:30 часа в Театър Азарян. „Четири актриси. Четири гласа. Четири жени, които преминават заедно през необятния и възбуждащ свят на Маргьорит Дюрас, писателката, която дръзна да коментира и да пише за любовта, както никой друг не се осмели.
 
ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ
36 маймуни
01 декември | петък | 19:30 ч.
02 декември | събота | 19:30 ч.
03 декември | неделя | 19:30 ч.
автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
асистент на резиденцията: Екатерина Чокова
Екип за пърформанс-четенето:
с участието на: Здрава Каменова, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев, Владимир Димитров
сценограф: Елена Шопова
видеоартист: Петко Танчев
музикант: Павел Терзийски
режисьор: Гергана Димитрова
асистент: Екатерина Чокова
Връзки с медиите: Културна фондация А25
На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на "36 маймуни" изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес,.
За пиесата:
Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.
Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и  поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.
--
Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2016 г. и се реализира в партньорство със сдружение ПОРТА БГ, галерия "Етюд" и ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.
Билети:  12|8 лв.
 

02 ДЕКЕМВРИ /СЪБОТА/

Книгата на Джон Хегарти „За креативността. Няма правила“. Ще бъде представена в събота (02 декември) от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.
 

03 ДЕКЕМВРИ /НЕДЕЛЯ/

Държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“ ще разкрие цялата красота на Кавказ във вихрен спектакъл, оставящ зрителите без дъх. Уникални танцьори, израснали в кавказката република и демонстриращи по уникален начин красивото лице на Дагестан, съчетават умело традиционното изкуство и съвременната хореография. Те предават цяла палитра с емоции само с движения на тялото. Вихрените танци, наподобяващи в известна степен българските ритми заради общите ни прабългарски корени, ще се допълват с изящни оригинални носии. „Лезгинка“ представлява мултиетнически състав, в който можете да видите не само красотата на кавказкия фолклор, но и песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ. Танцьорите показват, че въпреки многото различни националности, могат плодотворно обединяват усилията си в конструктивни и творчески цели. „Щастливото семейство“ от Дагестан ще зарадва своите почитатели на 3 декември от 20:00 часа в зала 1 на НДК.
 
Представяне на стихосбирката на Андреа Попдимитрова ви очаквана 3 декември (неделя) от 17:00 часа в клуб „Перото“.