ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

РАЗГОВОР ЗА „ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК“ НА 25

10 Apr, 2016

Пламен Дойнов, Миглена Николчина, Митко Новков, Васил Видински, Стефан Иванов, Иван Христов, Борис Минков, Камелия Спасова, Амелия Личева, колеги и приятели на „Литературен вестник“ се събраха в Литературен клуб „ПЕРОТО“, за да отпразнуват неговия 25-годишен юбилей. Те се разходиха из миналото на изданието и поговориха за ролята, която седмичникът има. 

За Камелия Спасова историята на вестника може да бъде разказана през неговата редакция. Първоначално, тя се е намирала в слугинската стая в къщата на Яворов и трудно е побирала трима човека едновременно. След това редакцията се преместила в апартамент на „Иван Рилски“ №1. Настоящият адрес е „Иван Шишман“ №7, в една малка стая. „Литературен вестник“ измина дълъг път, но когато стана на 25 дойде на една хубаво и приветливо място, каквото е „Перото“, разказа редакторката и изказа специалните си благодарности на домакините.

„Честит празник и ви благодаря за това, което правите. Относно подкрепата, която Дворецът оказа на вестника, може би на фона на не подкрепата, която съществува за литературата, тя е значима, но за нас е съвсем нормална, адекватна и ясната ни позиция е, че трябва да я има. Трябва да я има, защото литературата трябва да си има вестник и защото без този вестник всички вие, не че няма да бъдете същите, не че няма да бъдете цели, но някак парче от вас и от нас ще е откъснато“, с тези думи директорът на Двореца Мирослав Боршош поздрави присъстващите и допълни: „Ние в Двореца дълбоко вярваме, че не може да гледаме духовността без нейните крайници, без важните неща, които я правят такава, затова винаги ще ви подкрепяме, защото смятам, че литературата не трябва да бъде в неравностойно положение. Една от причините да не е, е именно вашият труд през всичките тези години и вярвам, че ще ви има още толкова“, пожела Боршош.

„За мен „Литературен вестник“ е най-важната литературна медия в България. Много се радвам, че „Перото“ и Национален център за книгата успяваме да подпомогнем излизането на този толкова важен за всеки един от нас, превърнал се в наистина, за тези 25 години, най-смисленото, свободно и най-важно място за дом на книгите“, каза Светлозар Желев директор на  Национален център за книгата. „Страниците на вестника са писали и публикували най-добрите български поети, писатели и критици. Чрез „Литературен вестник“ хората научават за добрите книги и той е едно от много малките пространства, които да дадат възможност за отделяне на качествената литература. Убеден съм, че „Литературен вестник“ ще продължи да бъде този ледоразбивач, който успява да разцепи ледовете и ще продължава да го прави“, допълни още Желев. 

Любопитното в „Литературен вестник“ е, че освен най-добрите писатели и критици, в броевете му публикуват и тези, които не са най-добрите – публикуват млади автори. Няма човек, който да е стигнал до издаване на стихосбирка, който да е започнал да пише сериозно и който да не е минал през страниците на „Литературен вестник“.

Амелия Личева изказа своите благодарности към Мирослав Боршош, „защото ако преди година и половина, той не беше казал, че ще подкрепи вестника и не го направи, то „Литературен вестник“ нямаше да го има днес“. Тя благодари и на Светлозар Желев и екипът, с когото работи в лицето на Ани Христова и Янислава Янева, „затова, че откликват на всичките идеи“.

„Литературен вестник“ сега, е отражение на младия и талантлив екип, който работи по него. „Това доказва почти всеки брой и публиката, която днес е тук. Вестникът продължава да свързва поколенията. Това, че продължавате да пишете и ентусиазмът ви не секва, прави възможно съществуването на „Литературен вестник“, сподели Камелия Спасова.

Следващият брой на „Литературен вестник“ ще бъде направен от най-младите литературоведи, които са втори курс Българска филология, а темата, която те са избрали за своя брой е „Вдъхновение“.

ПОВЕЧЕ ЗА „ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК“
На 11 февруари 1991 г. излиза първият брой на „Литературен вестник“. Всяка седмица, 25 години, той не спира да е тук сред нас.

Главни редактори на „Литературен вестник“, през годините са били Ани Илков, Едвин Сугарев, Миглена Николчина, Георги Господинов и Ани Бурова, като в настоящето тази длъжност изпълнява Амелия Личева.
Фотограф: Орлин Огнянов