ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ИЗЯЩНО ТЕКСТИЛНО ИЗКУСТВО НА СТУДЕНТИ ОТ НХА ПОКАЗВА АРТ ГАЛЕРИЯТА В НДК

25 Nov, 2021

Интригуваща експозиция от избрани текстилни произведения ще бъде представена в Арт галерия – НДК в периода 9 – 23 декември. Проектът „Студентите: изящното в текстилното изкуство” включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г. Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, начертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил- изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство – Националната художествена академия.
Проектът обхваща и отбелязване на  122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови хуожници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева. Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава”, „Посвещение” и „Птици”, „Композиция I” и „Композиция II” са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведeния от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.
 
В изложбата „Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт Галерията на НДК са включени тъкани произведения с различни сюжети и стилови характеристики, които продължават добрите традиции в българската текстилна школа. Но същевременно те са и иновативни, доколкото формално могат да бъдат определени като рисунка, живопис и скулптура, създадени с текстилни материали и техники.
За пътя, който текстилните практики изминават, за да бъдат определени като текстилно изкуство, както и за съвременните концептуални работи, включени в изложбата” проф. Аделина Попнеделева казва следното:
 
„Освен преодоляване на декоративното, навлизането в територията на изящното изкуство става и чрез пространствени триизмерни решения. Много определяща е ролята на материала. Намирането на материал, който да е не само средство за изобразяване, но да въздейства и внушава сам по себе си, да отговаря на идеята на произведението е тенденция, която запазва своето значение и до днес. Участват също традиционно определяни като дизайн функционални предмети, които обаче носят послания, а посланията винаги се свързват с изящното изкуство. Включени са и произведения, които използват съвременни медии: видео-документация на пърформанс, видеоарт, инсталация,обект, които са далече от декоративното и приложното. И като контрапункт показваме и първоначални опити за изразяване с различни материали и средства на няколко студенти от първи курс. Тази панорама от различни посоки, в които работят нашите студенти показва широките възможности, които специалност "Текстил- изкуство и дизайн" дава на своите възпитаници.”
 
Откриването на изложбата ще се проведе под формата на вернисаж на 09 декември от 17.00 до 19.00 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.
 
Входът е свободен, със задължителен зелен сертификат!