ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Музикалната драма „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“ на сцената на зала 2 „Азарян” на 2 юни

11 May, 2023

На 2 юни, от 18.30 часа на сцената на зала 2 „Азарян” на Националния дворец на културата Държавна опера-Стара Загора ще представи спектакъла на най-новата музикална драма на композитора Любомир Денев „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Денис Иванов, хормайстор е Младен Станев. Участват: солистите Иван Кабамитов – в ролята на Пейо Яворов, Тереза Бракалова /Лора/,Яница Нешева /Мина/, Игнат Желев /Съдия/, камерен дамски хор, струнен камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, Мирослав Георгиев - пиано. Спектакъла ще дирижира самият композитор Любомир Денев. Премиерата е на 29 май в Стара Загора. Операта ще бъде изпълнена в Чирпан в къщата-музей „П.К. Яворов” на 31 май, а в столицата – на 2 юни, в рамките на ММФ „Софийски музикални седмици“.
 
Тема на произведението е трагичната участ на един от най-обичаните поети на България – Пейо Яворов и сложните отношения в любовния триъгълник с Лора и Мина, довели до фатален край. Авторите (либретист Бойко Илиев, композитор Любомир Денев), намират високия емоционален градус и преживяванията на героите подходящи за претворяване на сцена именно в жанра на камерната опера, която със средствата на ярко вокално изпълнение в съчетание със затрогващата звучност на струнните инструменти дава големи възможности за разкриване на най-съкровените терзания на тези изстрадали души. В текста са преплетени документални фрагменти от следствените дела 2013-14 г. (поверени на говоряща роля - Съдията) с подбрани оригинални стихове на Яворов, претворени музикално в арии, дуети, ансамбли. Интересен драматургически ход е вмъкването на дамски камерен хор, изпълняващ ролята на Ангелите – контрастиращ коментар в традицията на древногръцките трагедии. Композиторът поверява главната роля - Пейо на баритонов глас, Лора – мецосопран, Мина – сопран, инструменталния съпровод е оркестриран за пиано и струнен оркестър. Музиката съдържа разнообразие в съчетанието на типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20ти век танцови жанрове, както и подчертана съвременна театралност. 
 
Увереност в успеха на музикалната драма „СТОН или ТРАГЕДИЯТА на ЯВОРОВ“                                                                            ни дава огромният ни опит в сферата на музикално-сценичните жанрове – Бойко Илиев като автор на няколко театрални пиеси и режисьор на редица успешни мюзикъли, Любомир Денев – познат на публиката като многократно награждаван автор на опери  и мюзикъли, някои от които представяни и в чужбина. 
 
ЛЮБОМИР ДЕНЕВ – композитор, диригент и джаз пианист, е възпитаник на Софийското музикално училище, което завършва с ударни инструменти при проф. Д. Палиев (1971 г.). Продължава в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ с две специалности – оркестрово дирижиране и композиция. Още като студент си създава име на оригинален и активен джаз пианист и композитор. Със своето трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Работи десет години като диригент в музикалния театър „Стефан Македонски“. Специализира композиция при проф. Анатол Виеру. Твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театър, телевизия и кино. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. Носител е на няколко международни награди по композиция, както и на Аскеер 2001Кристална лира за джаз, 2006г.; Златна ракла 2006 за музиката към филма „Врабците през октомври“ и др.
 
Билети на касата на НДК – Билетен център.
Цени на билетите: 10, 20, 25 лева
Специална цена за ученици, студенти, пенсионери – 10 лв.