ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ КОНКУРС ЗА ИЗЯЩНИ ИЗКУСТВА, ПРИЛОЖНИ ИЗКУСТВА И ДИЗАЙН

18 Юни, 2024

Националният младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн се провежда от 2005 г. в Пловдив, Троян, Трявна и София. Настоящото му XXиздание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата, със съдействието на Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ - София.

На 19юни 2024 г. от 18 ч. в Арт-галерията на НДК ще бъдат връчени грамотите на наградените ученици и ще бъде открита изложбата, в която участват със свои произведения 390 ученици от 14 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас. Ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за конкурса. Наградите са 51 и ще бъдат присъдени в 17 специалности – живопис; графика; скулптура; художествена керамика; силикатен дизайн; художествена дърворезба/мебел; художествена обработка на метали; художествена тъкан; моден дизайн; рекламна графика/графичен дизайн; илюстрация и оформление на книгата/анимация; детски играчки; иконопис; стенопис/мозайка/витраж; пространствен/промишлен дизайн; сценичен костюм/театрален грим и перуки; театрален, кино и телевизионен декор/театрална кукла/художествено осветление за театър, кино и телевизия.

Ученици от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.

Изложбата ще продължи до 28 юни 2024 г. с работно време 11-18 ч., без събота и неделя, вход Арт-галерия /до клуб „Перото“/.