ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НАЙ-ИЗВЕСТНАТА ОПЕРА НА МОЦАРТ „ДОН ЖУАН“ СЪС СОФИЙСКА ПРЕМИЕРА В ЗАЛА 1 НА НДК

13 Юни, 2023

Пленяващият шедьовър на Моцарт, който проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го достига е новото заглавие на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.
 
Софийската премиера на 15 юни в зала 1 на НДК се осъществява в партньорство с Националния дворец на културата – Конгресен център София.
Събитието е част от международния фестивал „Софийски музикални седмици“.
 
Новата продукция на Великотърновския театър ще представи един по-съвременен  прочит на историята за големия любовник, уникално съчетание между великолепната музика на Моцарт, блестящи гласове, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг.
 
„Нашата постановка е решена класически, но използва съвременни похвати, което ни дава възможност да потопим слушателите и зрителите в сюжета без техническите прекъсвания, които в операта и театъра са недостатък“, казва диригентът Георги Патриков.
 
Либретото е на Лоренцо да Понте. Диригент на продукцията е Георги Патриков, а режисурата е поверена на Петко Бонев. В главните роли влизат солистите Никола Иванов (Дон Жуан), Теодора Петрова (Донна Анна) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан – Лепорелло).
 
3D мапингът за спектакъла е подготвен от Лора Руневска. В постановъчния екип на „Дон Жуан“ участват още Ася Стоименова, която работи над сценичния дизайн и костюмите, концертмайсторът Мария Павлова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Първанова. 
 
Произведението на гениалния композитор е известно с представянето на непрестанно променящи се многопластови герои, динамичното действие и смесицата от комедия и драматизъм.
 
 
„Дон Жуан“  е един от блестящите образци на световното  оперното изкуство. Музиката в Моцартовия  шедьовър по ярък и категоричен начин обрисува динамиката и развитието на действието и персонажите, преминавайки от комедийни сцени в психологическа драма и на финала е възмездието и наказанието.
 
С проекта на операта „Дон Жуан“ Великотърновският театър по най-категоричен начин заявява и демонстрира нивото на своя творчески потенциал.“, споделя директорът на Музикално – драматичния театър във Велико Търново - Васил Вълчев.
 
Наричат “Don Giovanni/Дон Жуан” „велика опера”, защото геният на Моцарт съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, която довежда Дон Жуан до трагичен край. Финалът е замислен като поука за всеки, който причинява другиму мъка и страдание. „Дон Жуан”, наречен от самия Моцарт “драма джокоза” („весела драма“), безспорно е един от върховете в творчеството на композитора, съчетал ярко особеностите на драматичната и комичната опера. Цялото произведение е силна психологическа драма, независимо от "комедийната линия" в него.
Увертюрата на „Дон Жуан” е една от най-значимите Моцартови увертюри, а също така и едно от най-често изпълняваните негови оркестрови произведения.
 
Операта се изпълнява в оригинал на италиански език – със субтитри на български език.
 
Билетите са в продажба на касите на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.