ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

НДК СЕ ПРИГОТВЯ ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА” ПРЕЗ ЮЛИ

14 Юни, 2021

В поредица от работни организационни, логистични и технически срещи протича подготовката за едно от най-мащабните международни събития, които ще се състоят тази година в НДК – Срещата на върха на инициативата „Три морета” през юли. Това е поредният голям световен форум, който ще се проведе на територията на НДК след Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и посрещането на папата в България през 2019 г.

Оновополагащите принципи на  „Три морета“ водят началото си от 2015 г. Днес Инициативата се състои от ежегодна среща на върха на ниво президенти, бизнес форум и международен инвестиционен фонд за финансиране на съвместни проекти. Всяка година инициативата събира 12 държави  – Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Румъния и България.

Целта е чрез съвместни проекти между държавите да се насърчи сътрудничеството за инфраструктурна, дигитална и енергийна свързаност за постигане на устойчивост, икономически растеж и ускорено социално и икономическо сближаване. Българското домакинство ще се фокусира върху консолидиране и задълбочаване на инициативата във всички нейни аспекти.