ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

Операта "Дон Жуан" на Моцарт ще бъде представена в зала 1 на НДК

21 Mar, 2023

ДОН ЖУАН – опера от  Волфганг Амадеус Моцарт
Либрето – Лоренцо да Понте
 
Една от най-популярнитe опери в световния репертоар „Дон Жуан“ на В. А. Моцарт с либретото на Лоренцо да Понте ще бъде представена в премиерната продукция на Музикално - Драматичен театър „К. Кисимов“- Велико Търново.
Съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми, 3D мапинг.
Диригент на продукцията е младият талант Георги Патриков.
Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова и с тях идва първото впечатление за публиката. Визуалното въздействие с 3D мапингът на Лора Руневска – elektrick.me - и хореографията на Катя Богданова се вплитат с красивата музика в битовите и бални сцени с новаторство и неокласицизъм.
Операта на  Моцарт "Дон Жуан", като жанр е наречена "весела драма“ (dramma giocoso). Такова определение не е необичайно в Buffо жанрa, до който наистинасе доближава операта по редица причини.  Въпреки това,  в комичните опери по това време, никога не е имало такива страсти, остри конфликти, такъв хумор, фарс, трагедия, светско и мистично, както в Моцартовия „Дон Жуан“.        
                                                                                                     
В действителност Моцарт, чрез "Дон Жуан" в ХVIII в. открива изцяло нов жанр на операта, който е разработен в последствие в ХIХ век - психологическата музикална драма. Всеки от оперните герои, изобразен като уникална личност, не може да бъде сведен до една единствена идея. Сред тях са героите на комедията - страхливия Лепорело, хитрата Церлина,  "недодялания", но верен на любовта си Мазето;  в духа на героите са Донна Анна и Дон Оттавио, християнски безкористната Донна Елвира, която е в близост до символа на опера Seria. Самият Дон Жуан в соловите си изпълнения се появява като герой от комична опера, но несъответствието на природата му, точно както и трагичната му смърт, не се вписват в рамките на жанра комедия.
Режисьор на продукцията е Петко Бонев.
Участват:  ДOН ЖУАН – Никола Иванов, Добромир Момеков, Стефан Димитров ; ДОННА АННА – Теодора Петрова, Исидора Молес; ДОННА ЕЛВИРА – Миряна Калушкова, Гергана Георгиева, Невена Милошевич;  ДОН ОТТАВИО – Андрея Мирчев, Стеван Каранац ; ЦЕРЛИНА – Анна Фасея, Димитрина Кечеджиева, Мария Славова;  ЛЕПОРЕЛЛО- Пламен Кумпиков, Боян Савов; КОМАНДОРЪТ- Виктор Кръстанов, Любен Байчински; МАЗЕТТО – Денис Бояджиев, Никола Попов.
Операта се изпълнява в оригинал на италиански език – със субтитри на български език.