ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СТИВЪН СПИЛБЪРГ СЪС „ЗЛАТНА МЕЧКА“ ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО ОТ БЕРЛИНАЛЕ

23 Nov, 2022

Световноизвестният режисьор, сценарист и продуцент Стивън Спилбърг ще бъде удостоен с почетното отличие „Златна мечка“ за цялостно творчество по време на73-тото издание на международния филмов фестивал Берлинале.
 
На официалната церемонията по награждаването в „Берлинале Паласт” фестивалът ще покаже най-новия му филм му "Семейство Фейбълман", който публиката на КИНОМАНИЯ ще може да гледа още този петък – 25 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 ч.  
 
С невероятната си кариера, Стивън Спилбърг не само омагьосва поколения от зрители по цял свят, но и дава ново значение на думата „кино“ като фабрика за мечти“, казва в общо изявление за него директорското дуо на Берлинале Мариете Рисенбек и Карло Шатриан.
Правейки връзка с предишните две издания на фестивала, белязани от пандемията, двамата допълват: „Ако Берлинале 2023 поставя ново начало, не си представяме по-добър старт от това, което ни предлага невероятната работа на Спилбърг“.
 
Творчеството на Спилбърг е изключително разнообразно и включва повече от 100 филма и сериали за последните 60 години. Номиниран е за „Оскар“ цели 19 пъти, а два пъти е награждаван за най-добър режисьор – за „Спасяването на Редник Райън“ и „Списъкът на Шиндлер“.
 
Носител е на множество престижни отличия и награди.
 
Припомняме, че „Семейство Фейбълман“ е най-личният филм на режисьора, в който той пресъздава собственото си детство и любовта си към киното,  които му помагат да преодолее проблемите в семейството си и да се превърне във великия режисьор, който е днес.
 
 
КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.