ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ АКТЬОР И РЕЖИСЬОР МИКЕЛЕ ПЛАЧИДО ИДВА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОКАНА НА КИНОМАНИЯ И БЕТА ФИЛМ

28 Oct, 2022

Броени дни след световната му премиера, филмът „Сянката на Караваджо“ ще бъде показан по време на Киномания на 19 ноември в зала 1 на НДК. За гала прожекцията в България специално пристига неговият режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо, познат у нас най-вече с образа си на комисар Корадо Катани в култовия сериал „Октопод“.
Плачидо лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката с италианската звезда. Прочутият актьор и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години - за снимките на сериала “Сорая”.
 
„Сянката на Караваджо“ бе показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците.
 
Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Меризи, наричан Караваджо, е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат какточно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, Папата разпорежда на свой агент, известен като „Сянката“ да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.
 
С този филм Плачидо разкрива дълбоката, противоречива и измъчена душа на великия италиански художник, живял в края на XVI и началото на XVII век. Филм-събитие за бурния и провокативен живот на един гениален творец.
 
„В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белбязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му – той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Плачидо.
 
В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват също самият Плачидо, Луи Гарел, Изабел Юпер, Микаела Рамацоти.В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага се мести в Милано с родителите си.
 
Актьор с над 130 роли на големия и малкия екран, в продължаващата си вече 50 години кариера Микеле Плачидо е имал привилегията да работи с най-големите режисьори на своето време. Още съвсем младтой печели „Сребърна мечка” за най-добър актьор на фестивала в Западен Берлин за ролята си във филма „Ернесто” (1979), след което е номиниран 4 пъти като актьор за най-престижната италианска награда „Давид на Донатело”. На върха на актьорската си слава, през 1990 г. Плачидо дебютира като режисьор. Три от неговите режисьорски филми са селектирани в конкурса на фестивала във Венеция, а за познатия и у нас „Криминален роман” е номиниран за „Давид на Донатело” за режисура. „Сянката на Караваджо” е неговият 15-ти филм зад камерата.
 
 
КИНОМАНИЯ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Филмовото събитие ще се проведе между 17 ноември и 4 декември и отново ще покаже най-доброто от седмото изкуство за последните две години, златни класики и български премиери.