ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

ТОЗИ ЮНИ НДК СЕ ПРЕВРЪЩА В „ДВОРЕЦ НА КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА“

31 May, 2024

През месец юни Националният дворец на културата ще се преобрази в приказно място, където децата ще се забавляват, играят и учат едновременно. „Дворец на куклите и децата“ е наречен новият фестивален формат на НДК, в който през първите два уикенда от месеца (1,2,8 и 9 юни) в зала 6, прилежащото ѝ фоайе и южната тераса (вход А6), малчуганите ще преживеят вълнуващи мигове с образователни куклени спектакли, концерт с детски песнички с участието на очарователната Керана, изложение за деца и родители с bebok.eu, "Игрите на 90-те", с които родителите им са израснали, изложба на творби от Триенале на сценичния плакат и много, много подаръци с партньорството на Комсед.
Програмата в зала 6 ще започне в Деня на детето – 1 юни от 18:00 часа, когато най-младата публика ще види образователния спектакъл с кукли „Приказната Пепеляшка“ по операта на Росини. Постановката е създадена със съдействието на педагози от България, Италия и Испания и се осъществява в партньорство с Куклен театър – Пловдив.
На 2 юни от 11:30 часа децата ще се потопят в един свят, където съжителстват фантастични и реални образи с кукления спектакъл „Неродена мома“, а от 18:00 часа същия ден ще могат да се запознаят с приключенията на „Зайчето Питър“.
Събитията продължават следващата събота – 8 юни, отново с „Приказната Пепеляшка“ от 11:30 часа, както и с концерт от 18:00 часа, обединил песни от любими български филми за деца, наречен „Къде ми са детските книжки“. Децата от Академията на Опера Пловдив и Керана ще отведат най-малките на музикално пътешествие из обичани песни на детското кино от 70-те и 80-те години – ‘‘Войната на таралежите", "Неочаквана ваканция", "Васко Да Гама от село Рупча" и др. Заедно на сцената ще излязат артисти на различни възрасти – малки и големи, дебютанти и изпълнители с богат сценичен опит, които ще пренесат по–зрелите зрители в детството им, а на децата ще напомнят актуалните и сега вечни теми, скрити в музикалните послания.
В неделя на 9 юни малчуганите ще се радват на още два куклени спектакъла – „Храбрият Шивач“ по братя Грим от 11:30 часа и „Барон Мюнхаузен“.
През цялото време на фестивала зала 6 ще бъде декорирана с кукли от известни спектакли, дело на професор Васил Рокоманов, създал сценографията на над 100 куклени спектакъла у нас и по света. Куклите са любезно предоставени от Държавна опера - Стара Загора и са от оперите "Турандот" и "Фауст".
Забавленията с деца, извън сценичната програма, ще бъдат с аниматори и ще са на тема: „Игрите на 90-те“, които ще върнат малчуганите в забавления на родителите им, когато са били на тяхната възраст. Другата част от заниманията ще са насочени към четенето, запознаване на децата с литературата и работилнички, свързани с изработването на приказни герои.
Събитията от програмата са продукции на Държавната опера – Пловдив, в партньорство с Кукления театър – Пловдив, както и на Държавния куклен театър - Стара Загора.
Целта на организаторите от НДК е превръщането на фестивала в регулярно събитие, което да установи устойчиви визии за управление на културния календар на Двореца.
 
Повече за събитията в програмата може да откриете на сайта на НДК – www.ndk.bgи във Facebook страницата ни.