ОБРАТНО КЪМ НОВИНИ

УЧЕНИЦИ ОТ 15 УЧИЛИЩА ПО ИЗКУСТВА В СТРАНАТА С ОБЩА ИЗЛОЖБА В НДК

15 Юли, 2021

На 21 юли 2021 г. от 18:00 ч. в Арт галерията на НДК ще бъде открита изложба, в която участват със свои произведения ученици от 15 училища по изкуствата от цялата страна от VIII до XI клас. Тогава ще бъдат връчени и грамотите на наградените ученици в Националният младежки конкурс за изящни, приложни изкуства и дизайн. Настоящото му 17-то издание се организира съвместно от Министерството на културата и Националния дворец на културата, който е и традиционен домакин на събитието.
По време на откриването ще бъдат представени номинираните и наградените произведения, които са селектирани за конкурса. Наградите са 48 и ще бъдат присъдени в 16 специалности - живопис, графика, скулптура, художествена керамика, силикатен дизайн, художествена дърворезба и мебел, художествена обработка на метали, художествена тъкан, моден дизайн, рекламна графика (графичен дизайн, илюстрация и оформление на книгата), анимация, детски играчки, иконопис (стенопис, пространствен и промишлен дизайн, сценичен костюм, театрален, кино и телевизионен декор), театрална кукла.
Конкурсът е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2021 г., приета от Министерски съвет.
Учениците от училищата по изкуствата до 18-годишна възраст, класирани на първо, второ и трето място ще получат едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно. Те имат възможност също така да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане за участие в майсторски клас или пленер.
Изложбата ще продължи до 30 юли 2021 г. в Арт галерия – НДК и зала 4 на Двореца.
Събитието е част от инициативите по повод 40 години от създаването на НДК.
Входът е свободен.